Aldous Huxley

Aldous Huxley

door oud Victoriaans geslacht
dwepend met Darwin's vuur
naar Eton en Oxford gebracht
doordrenkt in literatuur

door Lady Virginia Woolf gesterkt
debuteert de bibliofiel
met hoogstaand English poetry-werk
in zijn The Burning Wheel

wijl Flanders Fields de doden telt
en hij blindheid bedwingt
treft hem uit het Great War-geweld
een Truiens vlucht'lingskind

zijn paardenkoets trekt ratelend
langs de Hoogbrug naar haar Markt
swijlst knoopt hij zonder aarzelen
zijn bruigoms spencer vast

in het woelige interbellum
rijst hoog zijn schrijversster
en reist zijn Brave New World
een onsterflijke brug te ver





Jan GOFFA, Haspengoud, z.p.: writehi(s)story, 2009, p. 17. Jan Goffa (Aalst 1957). Bouwkundig ingenieur grondonderzoek en leraar. Brustem. Stadsdichter Sint-Truiden uitgeroepen door Het Belang van Limburg 2008 en als tweede Haspengouws fruitdichter aangesteld door de Commanderie der Fruyteniers 2010. Schrijver van limericks on line op www.gedichtegedachten.be. Directe, branievolle gedichten over actualiteit.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Burgemeesterwapens

Elke burgemeester laat zijn wapen na

De burgemeesters die bouwden of verbouwden aan het stadhuis lieten hun naam na in de vorm van hun familiewapen. Dat gebeurde zowel bij de torenheropbouw in 1606, de nieuwbouw van het stadhuis in 1759, de inrichting in 1788, de restauratie in 1927 en de actuele restauratie en nieuwe inrichting afgerond in 2016.

Burgemeesters van voor 1795 waren vooral belastinginners en verdelers van stedelijke taken, anders dan de burgemeesters vandaag. De geschilderde wapens uit 1788 in de vroegere raadszaal, nu trouwzaal, zijn niet steeds met heraldische nauwkeurigheid bijgeschilderd in de loop der jaren.

Keel = rood, sabel = zwart en lazuur = blauw.


Jan Lycops1606: gedeeld, in I van keel met gouden korenschoof, in II van goud een huismerk van sabel in de vorm van een patriarchaal kruis onderaan heraldisch rechts herkruist. Belforttoren gevel.


Willem Preuveneers 1606: van keel met gouden keper beladen met drie meerlen in sabel en vergezeld van drie zilveren scheerdersscharen met de punt naar onder. Belfortoren gevel.


Baudoin Moers 1759: van goud met drie morenhoofden van sabel, met wrongen van zilver, geplaatst 2-1. Schoorsteenlambrizering vroegere raadszaal.



Maurice Schoenaerts 1759 in zilver een Boergondisch kruis van sabel met over alles heen een zilveren schelp. Schoorsteenlambrizering vroegere raadszaal.


Jean Barthélemy Balthazar de Pitteurs (-Hiegaerts) 1788: van zilver met een groene klimmende leeuw, rood geklauwd en getongd met schuinbalk van goud, beladen met vier zwarte koeken. Plafondlijst vroegere raadszaal.


Trudo Luesemans 1788: gevierendeeld, in I en IV geschaakt van keel en goud in vier rijen, elk van vier vakken. II en III in zilver drie ruiten van lazuur, geplaatst 2-1. Plafondlijst vroegere raadszaal.


Paul Cartuyvels 1927: op lazuur een zilveren, zwemmende zwaan met in het schildhoofd twee gouden sterren. Gebeeldhouwd onder het Trudobeeld in de belforttoren.


Veerle Heeren 2016: in goud een leeuw van keel, met kop en manen van sabel, geklauwd en getongd van lazuur, een gekanteeld schildhoofd van lazuur, bezaaid met venussymbolen van goud. Ingemetseld in de inkomhal.