Onze-Lieve-Vrouwkapel

Neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel van 1877 (gedateerd door een jaarsteen in de puntgevel), gelegen aan de Hasseltsesteenweg, net ten zuiden van de toegang tot het domein Nieuwenhoven en geflankeerd door twee dennen.

De kapel werd volgens de literatuur opgericht door Baron Armand de Moffarts, eigenaar van het kasteel van Nieuwenhoven, als dank voor de geboorte van een tweeling. Volgens kadastergegevens was de kapel nog eigendom van Carolus Whettnall. De jaarlijkse bedevaart vanuit Sint-Truiden naar Kortenbos hield halt aan deze kapel.

Rechthoekige bakstenen kapel onder een leien zadeldak en met een hardstenen plint. Puntgevel met gekoppelde hoeksteunberen afgewerkt met een hardstenen topstuk en een geprofileerde blauwe hardstenen dekplaat op de gevel met bekronend hardstenen kruis. Spitsboogvormige toegang met een geprofileerde blauwe hardstenen omlijsting in een verdiept spitsboogvormig spaarveld. De toegang is afgesloten door een verzorgd witgeschilderd smeedijzeren hekken.

Bepleisterd en wit en blauw geschilderd interieur met een tegelvloer met ingelegde motieven. Blauwgeschilderd kruisribgewelf vertrekkend vanop uitgewerkte kapitelen. Opschrift op de muur: "Quarante jours d'indulgence chaque fois un’en cite trois Ave Maria. M. De V." Verzorgd uitgewerkt houten altaar met snijwerk steunend op vier houten zuiltjes. Op het altaar Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2015

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/300677 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Delvaux, (Joannes) Josephus, 'Djef Pals'

Brustem 21.03.1838 Brustem 16.04.1929 , x Maria Agnes Wintmolders, xx Marie Françoise Bijloos 

Zoon van handwerker Petrus Joannes en Gertrudis Mathues.  

Dagloner Vrijwilliger bij het Belgische expeditiekorps naar Mexico 1864-1867. Naar verluidt ‘Sterkste man van Limburg ’, droeg mascottepaardje in Mexico over rivier. Boswachter bij baron de Pitteurs-Hiegaerts en kerkwachter Brustem. Vader van de gevreesde zwerversfiguur Tuur ‘Pals’ Bijloos .

Info: Kamiel Stevaux, Danny Gennez en Emile Grommen.
Lit.: Jules FRERE, Jef Pals, in Limburgsche volkskunde, 3, Hasselt, 1936, p. 178-180; DUCHESNE, Albert, L’expédition des volontaires belges au Mexique 1864-1867, Brussel, 1967-1968, p. 699; WWWIST?, p. 66.