Onze-Lieve-Vrouwkapel

Neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel van 1877 (gedateerd door een jaarsteen in de puntgevel), gelegen aan de Hasseltsesteenweg, net ten zuiden van de toegang tot het domein Nieuwenhoven en geflankeerd door twee dennen.

De kapel werd volgens de literatuur opgericht door Baron Armand de Moffarts, eigenaar van het kasteel van Nieuwenhoven, als dank voor de geboorte van een tweeling. Volgens kadastergegevens was de kapel nog eigendom van Carolus Whettnall. De jaarlijkse bedevaart vanuit Sint-Truiden naar Kortenbos hield halt aan deze kapel.

Rechthoekige bakstenen kapel onder een leien zadeldak en met een hardstenen plint. Puntgevel met gekoppelde hoeksteunberen afgewerkt met een hardstenen topstuk en een geprofileerde blauwe hardstenen dekplaat op de gevel met bekronend hardstenen kruis. Spitsboogvormige toegang met een geprofileerde blauwe hardstenen omlijsting in een verdiept spitsboogvormig spaarveld. De toegang is afgesloten door een verzorgd witgeschilderd smeedijzeren hekken.

Bepleisterd en wit en blauw geschilderd interieur met een tegelvloer met ingelegde motieven. Blauwgeschilderd kruisribgewelf vertrekkend vanop uitgewerkte kapitelen. Opschrift op de muur: "Quarante jours d'indulgence chaque fois un’en cite trois Ave Maria. M. De V." Verzorgd uitgewerkt houten altaar met snijwerk steunend op vier houten zuiltjes. Op het altaar Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2015

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/300677 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)