Boompoortje bij het kasteel Nieuwenhoven


Onderschrift bij deze fotoRestant van een boompoortje dat toegang gaf tot een boomgaard op het voormalige abdijdomein Nieuwenhoven. Tot in de jaren 1960 lag op het perceel ten noorden van de toegangsweg naar de hoeve bij 300059 een fruitweide of hoogstamboomgaard, die in de 17de eeuw de "grote nieuwe boomgaard” werd genoemd.

Van het oorspronkelijke boompoortje gevormd door twee essen bestaat nog één helft. De tweede boom, die spiegelend aan de nog bestaande boom werd gesnoeid, is verdwenen.


Bron     : -
Auteurs :  Verboven, Hilde
Datum  : 2015

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Boompoortje bij het kasteel Nieuwenhoven [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/300059 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.