Tuin van een herenhuis

Kleine voortuin met monumentaal hek, bij een belangrijk herenhuis van omstreeks 1870.

Het huis werd ontworpen door architect Justin Bruyenne (1811-1896), voor E. Debruyn, hoofdgeneesheer van het Hospitaal van de Zusters van Liefde, wat de letters DB in de deurwaaier en in het hek van de voortuin verklaart. Groen geschilderd en voorheen gedeeltelijk verguld monumentaal hek van 9 traveeën, van giet- en smeedijzer op eenvoudige geprofileerde hardstenen plint, uit het einde van de 19de eeuw. Links deels ingekort voor het bouwen van een garage. Tien gietijzeren kolommen als hekpijlers, met uitgewerkt en gedecoreerd basement en voetstuk, gladde achthoekige schacht, bladen rolwerk als kapiteel en een reukvaatje als bekroning. Vierkante regels en gepunte ronde spijlen, onderaan onderling verbonden door een neogotisch geïnspireerd motief van spitsboogjes, driekwartcirkels en vlammetjes, de knooppunten met de regels door ringen geaccentueerd. Bovenaan een x-motief als verbinding tussen spijl en regel, eveneens met ringen aan de knooppunten. Poort met vierkante stijlen, dubbele onderregel, tussen- en bovenregel, bekroond met een sierregel met spiegelboogbeloop met symmetrisch gespiegelde gekrulde E- en C-motieven in het tussenveld en initialen DB op de makelaar. Klimmend beloop van de spijlen. Onderregel met vloeiend verbonden driekwartcirkelmotief ter verankering van de spijlen. Zwaardere gietijzeren poortstijlen en verbindingsstuk van twee spijlen tussen poort en zuil.

Hoge haag van gewone taxus (Taxus baccata) en vijf exemplaren van scherpe hulst (Ilex aquifolium), één bonte beshulst (Ilex aquifolium 'Argenteovariegata'). In de achtertuin volwassen bomen: linde (Tilia spec.), Noorse esdoorn (Acer platanoïdes), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum).


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2003

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Tuin van een herenhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/303444 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Genovevaprocessie Zepperen

Elk jaar op Kermiszondag, de Drievuldigheidszondag na Pinksteren, trekt de Genoveva- of Sacramentsprocessie uit in Zepperen. Hierbij brengen de Zepperenaren hulde aan hun patrones, de heilige Genoveva van Parijs, en zegenen de weiden en akkers.

De verering van de Heilige Genoveva kadert in de volksdevotie tot de zgn. Drie Gezusters, samen met Brustem en Rijkel. In de archivalia zitten getuigenissen over de processie uit het Ancien Regime. De Genovevaverering werd waarschijnlijk door een begaardenpriester van Zepperen naar Steenhuffel overgebracht, waardoor ook in Steenhuffel jaarlijk een Genovevaprocessie uitgaat.

In 2006 werd de processie in Zepperen vernieuwd met hulp van de Erfgoedcel Sint-Truiden en lag de nadruk op taferelen uit het leven van de heilige, in plaats van op Bijbelse scènes.


Foto A. Vaes

Bron: https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/genovevaprocessie-zepperen
Zie ook: www.zepperen.be/genovevaprocessie/