Eclectische burgerhuizen

Burgerhuizen in eclectische stijl. Breedhuizen van het enkelhuistype, twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, uit begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouw (nummer 15 met een parement van witte baksteen) met een lijstgevel op een arduinen plint.

Nummer 13. Rechthoekige muuropeningen onder I-balken met rozetten; merkwaardige tegelmozaïeken met rozenmotieven en vrouwenhoofd.

Nummer 17. Brede, driezijdige erker over vrijwel de gehele tweede bouwlaag; fraai tegelmozaïek met art-nouveau-inslag boven de bovenvensters (vrouwenprofiel omgeven door eikenloof).

Nummer 19. Art-nouveau-inslag in de grillige vorm der vensters en de tegelmozaïeken.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectische burgerhuizen [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22820 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.