Cartuyvels, (Jean) Louis (Ursmare), missionaris

Sint-Truiden 19.04.1811 – Chicago Illinois (USA) 05.07.1874 

Zoon van handelaar en rentenier Jacques uit Attenhoven en Anna Maria Fabry van Sint-Truiden. Oom van burgemeester Clément. Luikerstraat. Redemptorist. Missionaris. Via New York naar Pittsburg1841. Seculier priester 1845. 

Stichter en mede-eigenaar Belgische kolonie New Brabant in Saint Mary’s, Elk County Pennsylvania. Nederzetting met centraal perceel genaamd naar moeder Anna Maria Fabry (+1857). Emigratie van families o.a. uit Sint-Truiden en Gorsem. Terug in België 1850 voor propaganda, maar project mislukt. Missionaris prairie Illinois 1855. Overlijden in Larabeestraat Chicago aangegeven door consul Henrotin.

Publicatie: Aux émigrants belges. Colonie de Sainte-Marie, Canton d’Elk, dans l’état de Pennsylvanie (Amérique septentrionale), Sint-Truiden. Vanwest-Pluymers, 1850, prospectusbrochure met kaart.
 Lit.: Antoine DESMET, Voyageurs belges aux Etats-Unis du XVIIe siècle à 1900. Notices bio-bibliographiques, Brussel: Koninklijke Bibliotheek, 1959, p. 37.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.