Burgerhuis

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, met huidig neoclassicistisch uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere gevelordonnantie uit begin 19de eeuw; oude kern die waarschijnlijk dateert uit de 17de eeuw (rechter zijgevel).

Bakstenen gebouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevel op een beschilderde hardstenen plint. De eerste bouwlaag is voorzien van imitatiebanden; panelen met ijzersmeedwerk op de borstweringen der bovenverdieping; de linker travee is voorzien van arduinen decoratie uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met een rechthoekig arduinen balkon op brede consoles en gesmeed ijzeren elementen tussen de balusters en postamenten. Rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting, met geprofileerde druiplijst en duimen op de benedenverdieping; de bovenvensters werden in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van gebogen frontons en guirlandes. De rechter zijgevel heeft gesmeed ijzeren muurankers met spie en dubbel gekrulde kop, en een gecementeerde hoekband aan de linker zijde; twee rechthoekige venstertjes in een geprofileerde omlijsting.

Naast het woonhuis, rechts, lager gebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (leien), uit begin 19de eeuw. Gecementeerde en beschilderde bakstenen lijstgevel, voorzien van imitatiebanden. Getoogde vensters in een geprofileerde omlijsting. In de eerste travee, segmentboogpoort in een rechthoekige, geblokte omlijsting met geprofileerde imposten; verzorgd houtwerk.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22978 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras