Burgerhuis

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, met huidig neoclassicistisch uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere gevelordonnantie uit begin 19de eeuw; oude kern die waarschijnlijk dateert uit de 17de eeuw (rechter zijgevel).

Bakstenen gebouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevel op een beschilderde hardstenen plint. De eerste bouwlaag is voorzien van imitatiebanden; panelen met ijzersmeedwerk op de borstweringen der bovenverdieping; de linker travee is voorzien van arduinen decoratie uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met een rechthoekig arduinen balkon op brede consoles en gesmeed ijzeren elementen tussen de balusters en postamenten. Rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting, met geprofileerde druiplijst en duimen op de benedenverdieping; de bovenvensters werden in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van gebogen frontons en guirlandes. De rechter zijgevel heeft gesmeed ijzeren muurankers met spie en dubbel gekrulde kop, en een gecementeerde hoekband aan de linker zijde; twee rechthoekige venstertjes in een geprofileerde omlijsting.

Naast het woonhuis, rechts, lager gebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (leien), uit begin 19de eeuw. Gecementeerde en beschilderde bakstenen lijstgevel, voorzien van imitatiebanden. Getoogde vensters in een geprofileerde omlijsting. In de eerste travee, segmentboogpoort in een rechthoekige, geblokte omlijsting met geprofileerde imposten; verzorgd houtwerk.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22978 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hakselaar uit het vml. Hoevemuseum Sint-Truiden

Hakselmachine of toestel met een manueel aandrijfmechanisme voor het snijden van stro, gras of maïsgroen. Het grote vliegwiel bezorgde voldoende momentum om de spierkracht maximaal te kunnen  gebruiken. 

Het te versnijden gewas werd in de aanvoergoot gelegd en kwam tussen twee getande rollen terecht. Hierdoor werd het naar het mes toe gedreven. Dat mes werd aangedreven door het grote vliegwiel in gietijzer met hengsel.

Uit de landbouwcollectie voormalige Hoevemuseum Sint-Truiden, met ST/86.238 als oud inventarisnummer.


Het toestel is vervaardigd of geleverd door Sneyers-Lafosse en had Jozef Tilkens als vorige eigenaar, die het aan het Stedelijk Hoevemuseum schonk. 

Sneyers, (Jan Trudo) August was een gekend nijveraar in het stadscentrum. Sint-Truiden 03.08.1866 – Sint-Truiden 12.12.1923, x Justine Lafosse. Opvolger Lafosse-Charlier. Metaalwaren Engels, Frans, Duits en inlands, kachels, lantarens, bietwortelsnijders, fornuizen, huishoudartikels, ijzeren bedden, tuinmeubelen, gereedschappen, glas, porcelein, kristal. Weeldeartikels. IJzer, staal, balken. Depot van zink van Nouvelle Montagne. Hoogbrugstraat +-1928. Weduwe A. Sneyers-Lafosse +-1929. Weduwe A. Sneyers-Lafosse Hoogbrugstraat (ijzerwaren, huishoud), Grote Markt ('weelde'), Beekstraat (staal, zink) +-1933. Afdeling aardewerk op Grote Markt. In  1912: overname handel in koorden en zakken van koordendraaier Louis Lafosse Hoogbrugstraat door ijzerhandel August Sneyers-Lafosse. De firma leverde ook landbouwmachines. 


Inventaris CAG, Leuven - Hoevemuseum Sint-Truiden