Burgerhuis

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, met huidig neoclassicistisch uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere gevelordonnantie uit begin 19de eeuw; oude kern die waarschijnlijk dateert uit de 17de eeuw (rechter zijgevel).

Bakstenen gebouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevel op een beschilderde hardstenen plint. De eerste bouwlaag is voorzien van imitatiebanden; panelen met ijzersmeedwerk op de borstweringen der bovenverdieping; de linker travee is voorzien van arduinen decoratie uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met een rechthoekig arduinen balkon op brede consoles en gesmeed ijzeren elementen tussen de balusters en postamenten. Rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting, met geprofileerde druiplijst en duimen op de benedenverdieping; de bovenvensters werden in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van gebogen frontons en guirlandes. De rechter zijgevel heeft gesmeed ijzeren muurankers met spie en dubbel gekrulde kop, en een gecementeerde hoekband aan de linker zijde; twee rechthoekige venstertjes in een geprofileerde omlijsting.

Naast het woonhuis, rechts, lager gebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (leien), uit begin 19de eeuw. Gecementeerde en beschilderde bakstenen lijstgevel, voorzien van imitatiebanden. Getoogde vensters in een geprofileerde omlijsting. In de eerste travee, segmentboogpoort in een rechthoekige, geblokte omlijsting met geprofileerde imposten; verzorgd houtwerk.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22978 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Belet, (Joseph) Nicolas,

Sint-Truiden 24.11.1866  Sint-Truiden 21.02.1953  Marie Barbe Leontine Joris 

Zoon van bakker Pierre en Victorine Robie . Onderwijzer normaalschool Sint-Truiden  1886, leraar basisschool Broeders van Liefde. Hoofdonderwijzer, organist hoofdkerk, dirigent, componist. Tongersesteenweg. Schoonvader van schoolhoofd Malcorps . Stichter zang- en toneelvereniging ‘De Vreugdegalm’ 1897 . Muziek voor een 20-tal zangspelen , meestal op tekst van Arie Entbroukx. Ook muziek voor werken van Jerôme Van Crayeveld, Jan Wellens en Oscar Festraets  .

Publ.: De waarheid lijdt geweld, Zangspel in één bedrijf, tekst en muziek, Antwerpen: J. Janssens, 1931.
 Lit.: JORISSEN; MINTEN, p. 95 nr. 642; LVLACOMP, 2007, p. 36-37.