Neoclassicistisch burgerhuis

Oorspronkelijk een vrij hoog breedhuis met neoclassicistisch uitzicht, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag - met kelderverdieping - onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouw met lijstgevel op een kalkstenen plint; verhoogde begane grond. Risaliet in de laatste travee. Rechthoekige, voorheen beluikte vensters, met hardstenen lateien en kordon vormende lekdrempels. De deur in de derde travee is toegevoegd. Hoge poort in de laatste travee; houten latei en getoogde ontlastingsboog, gedragen door vereenvoudigde, kalkstenen pilasters op basementen.

De poort geeft doorzicht op een pleintje waar zich een schooltje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw bevindt met een linde ervoor.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22670 Geraadpleegd op 12-11-2019