Hoeve Hof van Stayen

Zogenaamd "Hof van Stayen", gesloten hoeve met kern uit de 17de eeuw (woonhuis), thans sterk aangepast, met recente, of volledig verbouwde dienstgebouwen.

De hoeve is aan de rechteroever van de Molenbeek gelegen, in een heuvelachtig landschap, midden in de boomgaarden; een gekasseide oprit verbindt de steenweg met de inrijpoort; voor het woonhuis een tuin, afgesloten door een laag muurtje en een hek.

Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf. Ten zuidwesten, inrijpoort in een volledig aangepast gebouw; verankerde kalkstenen korfboogpoort met op regelmatige afstanden geplaatste negblokken en een ontlastingsboog van een rollaag.

Rechts van de inrijpoort, woonhuis; alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), doch oudere kern (volume, linker zijgevel). Bakstenen gebouw met gecementeerde zuidwestgevel, voorzien van gesmeed ijzeren muurankers. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting met sluitsteen, afgewerkt met een korte druiplijst. Gelijkaardige deur met oorspronkelijk houtwerk, getande tussendorpel en een waaier; de linker deur is een vergroot venster. Recente vergroting van het gebouw naar achteren toe. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. De rechter zijgevel is gecementeerd; in de niet-gecementeerde linker zijgevel bleef, naast enkele recentere muuropeningen, een gedicht houten kozijn bewaard.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Hof van Stayen [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23057 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hakselaar uit het vml. Hoevemuseum Sint-Truiden

Hakselmachine of toestel met een manueel aandrijfmechanisme voor het snijden van stro, gras of maïsgroen. Het grote vliegwiel bezorgde voldoende momentum om de spierkracht maximaal te kunnen  gebruiken. 

Het te versnijden gewas werd in de aanvoergoot gelegd en kwam tussen twee getande rollen terecht. Hierdoor werd het naar het mes toe gedreven. Dat mes werd aangedreven door het grote vliegwiel in gietijzer met hengsel.

Uit de landbouwcollectie voormalige Hoevemuseum Sint-Truiden, met ST/86.238 als oud inventarisnummer.


Het toestel is vervaardigd of geleverd door Sneyers-Lafosse en had Jozef Tilkens als vorige eigenaar, die het aan het Stedelijk Hoevemuseum schonk. 

Sneyers, (Jan Trudo) August was een gekend nijveraar in het stadscentrum. Sint-Truiden 03.08.1866 – Sint-Truiden 12.12.1923, x Justine Lafosse. Opvolger Lafosse-Charlier. Metaalwaren Engels, Frans, Duits en inlands, kachels, lantarens, bietwortelsnijders, fornuizen, huishoudartikels, ijzeren bedden, tuinmeubelen, gereedschappen, glas, porcelein, kristal. Weeldeartikels. IJzer, staal, balken. Depot van zink van Nouvelle Montagne. Hoogbrugstraat +-1928. Weduwe A. Sneyers-Lafosse +-1929. Weduwe A. Sneyers-Lafosse Hoogbrugstraat (ijzerwaren, huishoud), Grote Markt ('weelde'), Beekstraat (staal, zink) +-1933. Afdeling aardewerk op Grote Markt. In  1912: overname handel in koorden en zakken van koordendraaier Louis Lafosse Hoogbrugstraat door ijzerhandel August Sneyers-Lafosse. De firma leverde ook landbouwmachines. 


Inventaris CAG, Leuven - Hoevemuseum Sint-Truiden