Hoeve Hof van Stayen

Zogenaamd "Hof van Stayen", gesloten hoeve met kern uit de 17de eeuw (woonhuis), thans sterk aangepast, met recente, of volledig verbouwde dienstgebouwen.

De hoeve is aan de rechteroever van de Molenbeek gelegen, in een heuvelachtig landschap, midden in de boomgaarden; een gekasseide oprit verbindt de steenweg met de inrijpoort; voor het woonhuis een tuin, afgesloten door een laag muurtje en een hek.

Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf. Ten zuidwesten, inrijpoort in een volledig aangepast gebouw; verankerde kalkstenen korfboogpoort met op regelmatige afstanden geplaatste negblokken en een ontlastingsboog van een rollaag.

Rechts van de inrijpoort, woonhuis; alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), doch oudere kern (volume, linker zijgevel). Bakstenen gebouw met gecementeerde zuidwestgevel, voorzien van gesmeed ijzeren muurankers. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting met sluitsteen, afgewerkt met een korte druiplijst. Gelijkaardige deur met oorspronkelijk houtwerk, getande tussendorpel en een waaier; de linker deur is een vergroot venster. Recente vergroting van het gebouw naar achteren toe. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. De rechter zijgevel is gecementeerd; in de niet-gecementeerde linker zijgevel bleef, naast enkele recentere muuropeningen, een gedicht houten kozijn bewaard.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Hof van Stayen [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23057 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden