Cartuyvels, Petrus (Remaclus), pastoor

Buvingen 1640 Sint-Truiden 22.04.1724 .

Zoon van Petrus en Oda Ulens of Ulrix. Broer van benedictijn Dionysius ‘Remaclus’ (1654-1727), van pastoor François van Ezemaal en van priester Trudo. Baccalaureaat theologie 1665. Pastoor Outgaarden en Attenrode. Pastoor Sint-Marten 1670 en stichter Broederschap Zielen van het Vagevuur. Pastoor begijnhof Sint-Truiden 1676. Herstelde begijnhof van oorlogsschade en zette administratie op. Stichter Broederschap Sint-Jozef ca. 1684 en verwerver reliek Sint-Agnes. Stichter studiebeurzen voor nakomelingen broer. Weldoener, schonk minstens twee altaarschilderijen. Conflict met hoogmeesteres Van der Borcht begijnhof. 

Begraven in koor begijnhofkerk , grafsteen bewaard. Portret als schenker op Calvarieschilderij H.Kruisaltaar Begijnhof 1692. 

Leuze Per ignem et aquam .

Lees: François STRAVEN, Notice historique sur le béguinage dit de Sainte-Agnes à Saint-Trond, Sint-Truiden. E. Schoofs-Herman, 1876, p. 62-66; A. MALCORPS, De Cartuyvels-stam te Boekhout-bij-Jeuk, in Limburg, 36, 1957, p. 318-322; Hanne VAN HERCK, Een gemeenschap van begijnen, in BEGIJNHOF, p. 29-31; Familiewapens, in HBVL, 10/11-11-2009.


Erfgoed
ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.