Burgerhuis

Oorspronkelijk één monumentaal breedhuis, negen traveeën en twee bouwlagen onder zeer steil zadeldak (leien; kunstleien over een klein gedeelte, links), uit de 17de eeuw, doch met voorgevelaanpassing uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel, voorzien van een recente dakverdieping boven nummer 4. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige, gecementeerde deuren. In de eerste travee (thans behorend tot het hoekhuis in de Minderbroedersstraat), rechthoekige poort (tweede helft 18de eeuw), verlaagd en aangepast tot een moderne garagepoort; de beschilderde, hardstenen posten zijn versierd met ingediepte panelen. In de achtergevel bleef de oude kern duidelijk bewaard; het dak behield drie van zijn oorspronkelijke dakkapellen; de geelgeverfde, bakstenen gevel is verankerd door middel van gekrulde gesmeed ijzeren muurankers; rechthoekige vensters in een natuurstenen omlijsting met geprofileerde posten; het ontlastingssysteem is door de verflagen niet meer zichtbaar. Zijgevels met aandaken, vlechtingen, schouderstukken en muurankers.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/84283 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Koningin Astrid, lieveling van het publiek

Verongelukte vorsten herdacht

De Zweedse prinses Astrid (°1909) werd in 1929 gemalin van onze Belgische vorst Leopold III. Ze verloor het leven bij een auto-ongeval in Zwitserland op 29 augustus 1935. De gemeenteraad hernoemde de Tentoonstellingsstraat al eind september in ‘Koningin Astridstraat’. In november 1937 organiseerde een comité van de Nationale Strijdersbond in het stadhuis een tentoonstelling van zandtapijt met de overleden Astrid op haar praalbed, om fondsen te werven voor een gedenkteken. Dat werd in de vorm van een postuum staatsieportret aangeboden aan het stadsbestuur tijdens de augustuskermis van 1939. Door de mobilisatie en de opeisingen ging deze plechtigheid met tentoonstelling verloren in het oorlogsnieuws.

De vermaarde Hasseltse portretschilder Jos Damien en zijn leerlinge-assistente Anne Rutten signeerden het schilderij.

Koningin Astrid wordt levensgroot en ten voeten uit afgebeeld in een paleisdecor en houdt een waaier van struisvogelveren vast. Ze draagt een witte galajurk met korte sleep en nonchalant gedragen losse mouwen. Oorhangers, armband en hanger met kruis tonen een groene smaragdkleur. De stralende vorstin draagt het zogenaamde ‘Diadeem der negen provinciën’. Dit kleinood, een verlovingscadeau van de Belgische bevolking uit februari 1925, bestaat uit een band met Griekse meandermotieven en werd door juwelier Van Bever vervaardigd. In de later herwerkte versie met ruiten zijn de elf briljanten ingewerkt als symbool van de toen negen provincies, plus België met vorstenhuis, plus Belgisch Congo.
In 1934 was in de inkomhal van het stadhuis al een gedenkteken opgericht voor vorst Albert I, na zijn tragisch klimongeval.