Burgerhuis

Breedhuis van vier traveeën - mogelijk ingekort aan de rechterzijde - en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 17de eeuw.

Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een gebouchardeerde kalkstenen plint; op regelmatige afstanden geplaatste kalkstenen hoekstenen aan de linkerzijde; kalkstenen banden. Voormalige kalkstenen kruiskozijnen (verwijderde tussendorpels en -stijlen); hoek- en negblokken; geprofileerd benedengedeelte (voorheen beluikt); de bovenvensters zijn voorzien van dubbele ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag; het aangepaste benedenvenster was voorheen beluikt; ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag.

Zeer mooie kalkstenen rondboogpoort in een rechthoekige omlijsting met druiplijst en een met mascaron versierde sluitsteen; oorspronkelijk houtwerk met fraaie houten makelaar. Rechthoekige deur in de eerste travee, met vlakke kalkstenen omlijsting (tweede helft 18de eeuw?); boven de druiplijst, rondboognis geflankeerd door voluten en afgewerkt met een geprofileerde booglijst; Sint-Jozefbeeldje. Uitspringende houten kroonlijst op uitgesneden modillons (eind 19de, begin 20ste eeuw). Van de getrapte linker zijgevel is slechts een klein gedeelte zichtbaar; kalkstenen banden en twee kleine, kalkstenen venstertjes.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22885 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Koningin Astrid, lieveling van het publiek

Verongelukte vorsten herdacht

De Zweedse prinses Astrid (°1909) werd in 1929 gemalin van onze Belgische vorst Leopold III. Ze verloor het leven bij een auto-ongeval in Zwitserland op 29 augustus 1935. De gemeenteraad hernoemde de Tentoonstellingsstraat al eind september in ‘Koningin Astridstraat’. In november 1937 organiseerde een comité van de Nationale Strijdersbond in het stadhuis een tentoonstelling van zandtapijt met de overleden Astrid op haar praalbed, om fondsen te werven voor een gedenkteken. Dat werd in de vorm van een postuum staatsieportret aangeboden aan het stadsbestuur tijdens de augustuskermis van 1939. Door de mobilisatie en de opeisingen ging deze plechtigheid met tentoonstelling verloren in het oorlogsnieuws.

De vermaarde Hasseltse portretschilder Jos Damien en zijn leerlinge-assistente Anne Rutten signeerden het schilderij.

Koningin Astrid wordt levensgroot en ten voeten uit afgebeeld in een paleisdecor en houdt een waaier van struisvogelveren vast. Ze draagt een witte galajurk met korte sleep en nonchalant gedragen losse mouwen. Oorhangers, armband en hanger met kruis tonen een groene smaragdkleur. De stralende vorstin draagt het zogenaamde ‘Diadeem der negen provinciën’. Dit kleinood, een verlovingscadeau van de Belgische bevolking uit februari 1925, bestaat uit een band met Griekse meandermotieven en werd door juwelier Van Bever vervaardigd. In de later herwerkte versie met ruiten zijn de elf briljanten ingewerkt als symbool van de toen negen provincies, plus België met vorstenhuis, plus Belgisch Congo.




In 1934 was in de inkomhal van het stadhuis al een gedenkteken opgericht voor vorst Albert I, na zijn tragisch klimongeval.