Eclectisch herenhuis

Herenhuis in eclectische stijl, gelegen op de hoek van de Rijschoolstraat. Breedhuis van drie en twee traveeën en afgeschuinde hoek van één travee, en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien) met oeils-de-boeuf, gedateerd 1902 door middel van geglazuurde tegels in een paneel der erker.

Bakstenen gebouw op een breukstenen plint. Ornamenten van arduin en witte, geglazuurde bakstenen (voornamelijk muurbanden, boogstenen). De gevel aan de Rijschoolstraat heeft een verhoogde getrapte top boven de tweede travee, de laatste travee aan de Stapelstraat heeft een tuitvormige bekroning; op de hoektravee, een opengewerkte, vijfzijdige erker met spits (kunstleien). Voornamelijk rondboogvormige, gekoppelde vensters, aangepast op de begane grond; rechthoekig balkon met gebogen gietijzeren hek. Rondboogdeur met gestrekte houten tussendorpel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch herenhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22949 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Genovevaprocessie Zepperen

Elk jaar op Kermiszondag, de Drievuldigheidszondag na Pinksteren, trekt de Genoveva- of Sacramentsprocessie uit in Zepperen. Hierbij brengen de Zepperenaren hulde aan hun patrones, de heilige Genoveva van Parijs, en zegenen de weiden en akkers.

De verering van de Heilige Genoveva kadert in de volksdevotie tot de zgn. Drie Gezusters, samen met Brustem en Rijkel. In de archivalia zitten getuigenissen over de processie uit het Ancien Regime. De Genovevaverering werd waarschijnlijk door een begaardenpriester van Zepperen naar Steenhuffel overgebracht, waardoor ook in Steenhuffel jaarlijk een Genovevaprocessie uitgaat.

In 2006 werd de processie in Zepperen vernieuwd met hulp van de Erfgoedcel Sint-Truiden en lag de nadruk op taferelen uit het leven van de heilige, in plaats van op Bijbelse scènes.


Foto A. Vaes

Bron: https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/genovevaprocessie-zepperen
Zie ook: www.zepperen.be/genovevaprocessie/