Eclectisch herenhuis

Herenhuis in eclectische stijl, gelegen op de hoek van de Rijschoolstraat. Breedhuis van drie en twee traveeën en afgeschuinde hoek van één travee, en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien) met oeils-de-boeuf, gedateerd 1902 door middel van geglazuurde tegels in een paneel der erker.

Bakstenen gebouw op een breukstenen plint. Ornamenten van arduin en witte, geglazuurde bakstenen (voornamelijk muurbanden, boogstenen). De gevel aan de Rijschoolstraat heeft een verhoogde getrapte top boven de tweede travee, de laatste travee aan de Stapelstraat heeft een tuitvormige bekroning; op de hoektravee, een opengewerkte, vijfzijdige erker met spits (kunstleien). Voornamelijk rondboogvormige, gekoppelde vensters, aangepast op de begane grond; rechthoekig balkon met gebogen gietijzeren hek. Rondboogdeur met gestrekte houten tussendorpel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch herenhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22949 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Baltus, Louis (Henri), nijveraar

Sint-Truiden 22.05.1846 Sint-Truiden 15.11.1919 , x Jeanne Vinckenbosch.

Zoon van handelaar Pierre Guillaume en Marie Cathérine Hubertine Damen, Grote Markt.  

Rijksmiddelbare school Sint-Truiden. Groot- en kleinhandel in koloniale waren 1842, samen met broer Richard. Gebouw met magazijnen, koffiebranderij en burelen 1893 Stationsplein. Winkelhuis ‘In Den Olifant ’, Grote Markt. Verblijf in Luik. Medeorganisator Wereldtentoonstelling Luik 1905 en Provinciale tentoonstelling Sint-Truiden 1907. Lid Hoge raad nijverheid en arbeid 1897, ondervoorzitter Handelskamer Limburg. 


Verzameling Roger Moermans1881Oom van kunstschilder Georges, schoonvader van Lambert Keyenberg en … van Maria Nys, vrouw van Aldous Huxley.  

Tabaksmerk ‘Sutlab ’ 1912, naamomkering. Schepen Dejonghstraat, latere notariaat Vreven en restaurant Stadt van Luyck. 

 Publ.: Maandblad van het huis L. Baltus “In den Olifant" St-Truiden, jg. 1, nr. 1, maart 1913; Grafmonument Schurhoven.
Info: Danny Gennez.
Lit.: De Tram, 13.02.1897.