Pastorie van de Sint-Pieterparochie

Gelegen naast de Sint-Pieterskerk. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een kalkstenen plint; tandlijst met dropmotief onder de kroonlijst; bakstenen hoekbanden. Getoogde vensters in een licht uitspringende bakstenen omlijsting met kalkstenen lekdrempel. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting. Recent bijgebouwtje, links.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie van de Sint-Pieterparochie [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23017 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)