Stadstuin

Ommuurde stadstuin bij een neoclassicistisch herenhuis uit de late 19de eeuw, heraangelegd in de jaren 1950.

De stadstuin van het laat 19de eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl werd, vermoedelijk toen ook de achtergevel en de zijgevel in de jaren 1950 een modernisering ondergingen, opnieuw aangelegd met behoud van de oude, hoge tuinmuren in baksteenmetselwerk. Ter plaatse van de toen nieuw gebouwde garage, op het einde van de zijdoorgang, werd hij wel vervangen. Op de zuidoostelijke zijde is de ezelsrugafdekking zichtbaar. De tuin, bestaande uit een grasveld met stapstenen van 'flagstone', een gevarieerde maar niet oude bomenrand en een ruim, rond waterbekken (vroeger zwembad), is van het terras bij het huis gescheiden door een rechthoekig rozenperk. Enkel de Juniperus virginiana 'Glauca' (195 cm stamomtrek op 40 cm hoogte), bij de garagepoort, is het vermelden waard.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2003

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Stadstuin [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/303449 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Gerstmans, Marcel (Robert Gerard Marie), schooldirecteur

Sint-Truiden 12.07.1895   Oostende 25.05.1986   Godelieve Priem  

Zoon van Jean-Baptiste, boekbinder en papierhandelaar met speelgoedwinkel en uitleenbibliotheek ‘In den Wereldbol’ Ridderstraat. Moeder Marie Agnes Rosalie Timmermans. Broer van Alfons, pastoor o.a. te Niel-bij-As.  

Leerling College en student ingenieur Leuven. Memoires over eerste dagen WO I in Sint-Truiden. Secretaris Groeningerwacht Sint-Truiden en ondertekenaar activistisch pamflet WO I. Na legerdienst doctor in fysica en wiskunde Leuven. Leraar athenea Hasselt 1924, Antwerpen, Brugge 1925. Directeur avondonderwijs Handels- en nijverheidsschool Brugge 1931. Internering na WO II, nadien werkzaam bij Leen- en Hypotheekmaatschappij. Ongepubliceerd onderzoek over Azteekse kalender. Guldenboomstraat Brugge.

1905


Publ.: De oorlogsdagen in augustus 1914 te Sint-Truiden. De belevenissen van een brancardier, Sint-Truiden. West-Print, 1965, red. Kamiel Stevaux.
Lit.: WESTVLA, 4, p. 63.