Stadstuin

Ommuurde stadstuin bij een neoclassicistisch herenhuis uit de late 19de eeuw, heraangelegd in de jaren 1950.

De stadstuin van het laat 19de eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl werd, vermoedelijk toen ook de achtergevel en de zijgevel in de jaren 1950 een modernisering ondergingen, opnieuw aangelegd met behoud van de oude, hoge tuinmuren in baksteenmetselwerk. Ter plaatse van de toen nieuw gebouwde garage, op het einde van de zijdoorgang, werd hij wel vervangen. Op de zuidoostelijke zijde is de ezelsrugafdekking zichtbaar. De tuin, bestaande uit een grasveld met stapstenen van 'flagstone', een gevarieerde maar niet oude bomenrand en een ruim, rond waterbekken (vroeger zwembad), is van het terras bij het huis gescheiden door een rechthoekig rozenperk. Enkel de Juniperus virginiana 'Glauca' (195 cm stamomtrek op 40 cm hoogte), bij de garagepoort, is het vermelden waard.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2003

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Stadstuin [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/303449 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Belet, (Joseph) Nicolas,

Sint-Truiden 24.11.1866  Sint-Truiden 21.02.1953  Marie Barbe Leontine Joris 

Zoon van bakker Pierre en Victorine Robie . Onderwijzer normaalschool Sint-Truiden  1886, leraar basisschool Broeders van Liefde. Hoofdonderwijzer, organist hoofdkerk, dirigent, componist. Tongersesteenweg. Schoonvader van schoolhoofd Malcorps . Stichter zang- en toneelvereniging ‘De Vreugdegalm’ 1897 . Muziek voor een 20-tal zangspelen , meestal op tekst van Arie Entbroukx. Ook muziek voor werken van Jerôme Van Crayeveld, Jan Wellens en Oscar Festraets  .

Publ.: De waarheid lijdt geweld, Zangspel in één bedrijf, tekst en muziek, Antwerpen: J. Janssens, 1931.
 Lit.: JORISSEN; MINTEN, p. 95 nr. 642; LVLACOMP, 2007, p. 36-37.