Klooster van de zusters van liefde

Klooster Zusters van Liefde

Voormalig klooster der zusters van Liefde. De orde vestigde zich in 1840 in de stad; tot voor kort psychiatrische instelling voor vrouwen, thans verlaten. Het complex bestaat uit drie delen: links een 18de-eeuws gedeelte, rechts een begin-19de-eeuws gedeelte, en een 22712.

Links, breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (leien), uit eind 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel met classicistische ordonnantie. Lage, gepikte, hardstenen plint. Oorspronkelijk beluikte, rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting met sluitsteen, oren en neuten; doorlopende onderdorpels. Zijgevels met aandaken.

Het rechtse gedeelte telt zes traveeën onder zadeldak; opgetrokken in neoclassicistische stijl, begin 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, afgelijnd met een houten, eind-19de-eeuwse kroonlijst met versierde modillons. Rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting; de benedenvensters waren oorspronkelijk beluikt. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk met fraaie waaier. In de laatste travee, gedekte rondboogpoort, thans tot venster omgevormd; geprofileerde, rechthoekige omlijsting van beschilderde hardsteen, met zware druiplijst. Zijgevels met vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Klooster van de zusters van liefde [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22712 Geraadpleegd op 12-11-2019

 


Klooster Zusters van Liefde

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Burgemeesterwapens

Elke burgemeester laat zijn wapen na

De burgemeesters die bouwden of verbouwden aan het stadhuis lieten hun naam na in de vorm van hun familiewapen. Dat gebeurde zowel bij de torenheropbouw in 1606, de nieuwbouw van het stadhuis in 1759, de inrichting in 1788, de restauratie in 1927 en de actuele restauratie en nieuwe inrichting afgerond in 2016.

Burgemeesters van voor 1795 waren vooral belastinginners en verdelers van stedelijke taken, anders dan de burgemeesters vandaag. De geschilderde wapens uit 1788 in de vroegere raadszaal, nu trouwzaal, zijn niet steeds met heraldische nauwkeurigheid bijgeschilderd in de loop der jaren.

Keel = rood, sabel = zwart en lazuur = blauw.


Jan Lycops1606: gedeeld, in I van keel met gouden korenschoof, in II van goud een huismerk van sabel in de vorm van een patriarchaal kruis onderaan heraldisch rechts herkruist. Belforttoren gevel.


Willem Preuveneers 1606: van keel met gouden keper beladen met drie meerlen in sabel en vergezeld van drie zilveren scheerdersscharen met de punt naar onder. Belfortoren gevel.


Baudoin Moers 1759: van goud met drie morenhoofden van sabel, met wrongen van zilver, geplaatst 2-1. Schoorsteenlambrizering vroegere raadszaal.



Maurice Schoenaerts 1759 in zilver een Boergondisch kruis van sabel met over alles heen een zilveren schelp. Schoorsteenlambrizering vroegere raadszaal.


Jean Barthélemy Balthazar de Pitteurs (-Hiegaerts) 1788: van zilver met een groene klimmende leeuw, rood geklauwd en getongd met schuinbalk van goud, beladen met vier zwarte koeken. Plafondlijst vroegere raadszaal.


Trudo Luesemans 1788: gevierendeeld, in I en IV geschaakt van keel en goud in vier rijen, elk van vier vakken. II en III in zilver drie ruiten van lazuur, geplaatst 2-1. Plafondlijst vroegere raadszaal.


Paul Cartuyvels 1927: op lazuur een zilveren, zwemmende zwaan met in het schildhoofd twee gouden sterren. Gebeeldhouwd onder het Trudobeeld in de belforttoren.


Veerle Heeren 2016: in goud een leeuw van keel, met kop en manen van sabel, geklauwd en getongd van lazuur, een gekanteeld schildhoofd van lazuur, bezaaid met venussymbolen van goud. Ingemetseld in de inkomhal.