Eclectisch burgerhuis

Eclectisch enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig aan straat, leien), met afgewolfde dakkapel boven de eerste travee, opgetrokken eind 19de, begin 20ste eeuw. Gecementeerd bakstenen gebouw met een gecementeerde plint. Verhoging der middentravee onder schilddakje. Gecementeerde banden en een geprofileerde puilijst; panelen met kleurrijke keramiektegels op de borstweringen (mascarons en rankwerk) en in de boogvelden der bovenvensters. Rondboogvensters op de eerste bouwlaag, rechthoekige vensters en een rechthoekige houten erker op de tweede bouwlaag; klein tweelicht in de gevelverhoging; alle vensters zijn voorzien van een geprofileerde booglijst. Rondboogpoort in de eerste travee, voorzien van een geprofileerde booglijst met versierde sluitsteen; oorspronkelijk houtwerk voor de vleugeldeur.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22718 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Belgian Red Devils

Belgian Red Devils

De Fouga aan het werk.
HBVL 1977

Lees: Jean-Pierre SCRUEL, De Rode Duivels en de Belgische acrobatische patrouilles van 1933 tot op heden, Brussel: Grisard, 1979; Vincent PECRIAUX, Butterflies in the skies. Fouga Magister. 30 ans à la Belgian Air Force et dans le monde, 1989.
Kijk: www.fougamagister.be; www.facebook.be/magisteraviation