Afspanning


Foto genomen door Schlusmans, Frieda op 04-07-1975

Voormalige afspanning. Breedhuis, gelegen op de hoek van de eerste bocht van de straat, bestaande uit een gedeelte van drie traveeën (voorgevel) en twee traveeën (zijpuntgevel), en een haaks gedeelte van drie traveeën, beide met twee bouwlagen en een duidelijke bouwnaad tussen beide; zadeldaken (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gesmeed ijzeren muurankers, uit de 18de eeuw. Gecementeerde en beschilderde begane grond met gewijzigde muuropeningen, en beschilderde, hardstenen hoekstenen. Rechthoekige, kalkstenen vensters op de bovenverdieping, op de zuidzijde met ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Zijpuntgevel met aandak en vlechtingen.


Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: 1981 

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Afspanning [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22880 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.