Drie rijhuizen in de Ursulinenstraat, die thans deel uitmaken van het grootwarenhuis, Stapelstraat 22. Respectievelijk vier, één en zes traveeën met twee en een halve, drie en een halve, en drie bouwlagen; het middelste dateert uit eind 18de eeuw, de andere uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Het eerste huis heeft een gecementeerde, bakstenen lijstgevel en is voorzien van rechthoekige vensters in gecementeerde omlijstingen.
Het tweede huis is eveneens gecementeerd, doch vertoont rechthoekige vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting, op de tweede bouwlaag met een geprofileerde druiplijst afgewerkt.
Het derde huis heeft een neoclassicistische bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in een geriemde arduinen omlijsting met versierde sluitsteen en doorlopende lekdrempels; twee rechthoekige balkons met gietijzeren hek.
De begane grond van de hele reeks is op een identieke, doorlopende manier aangepast.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Drie burgerhuizen [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22971 Geraadpleegd op 12-11-2019
Sint-Truiden Schabroek 26.02.1794 – Heusden 21.08.1874 , x Aline du Parc
Zoon van ridder Jacques en Antoinette de Wezeren. Gedoopt in Guvelingen Sint-Truiden. Middelbare studies Sint-Truiden. Rechten 1816 Luik. Graaf 1840. Schabroek was familiedomein van zijn moeder de Wezeren de Schabrouck, en huisvestte vanaf 1947 de tuinbouwschool OLV. Eigenaar kasteel Meylandt in Heusden 1843. Stadshotel in Guimardstraat Brussel. Broer van priester-Jezuiet en missionaris Théodore de Theux. Bevriend met de familie de Merode en verwant Charles Vilain XIIII. IJveraar voor het unionisme. Lid Nationaal congres 1830. Volksvertegenwoordiger en minister van staat 1831. Minister van binnenlandse zaken 1831, besluiten spoorweg Antwerpen-Tongeren-Wezet (Visé), Koninklijke Bibliotheek. Gematigd partijleider katholieken, regeringsformateur en minister1834-1840. Postwet en wet hoger onderwijs 1835, gemeente- en provinciewetten 1836, jurywet en legerkaderswetten 1838. Splitsing Limburg en Luxemburg 1839. Leider unionistisch-katholieke regering 1846-1847. Formateur van gematigde regering en minister zonder portefeuille van 1871 tot overlijden. Vertrouwensman van Leopold I. Vader van Louise, verdienstelijk tekenaar.
Wapenschild: Gedeeld, 1 in rood een aan weerszijden gekanteeld zilveren kruis. 2 in zilver drie groene rechterschuinbalken, elk beladen met een gaande gouden leeuw. Schilddragers: twee gouden leeuwen met vlagje. Spreuk Sans tache en sans reproche. Alliantiewapen op paneelschildering zoldering Sint-Martenkerk, Jules Helbig 1860.
Familiegraf Heusden. Borstbeeld senaat. Staatsieportret door Louis Gallait. Standbeeld de Meeussquare door Edmond de Valeriola Brussel 1932. Straatnamen in Etterbeek, Elsene en Heusden-Zolder.