Godshuis van de Heilige Drievuldigheid, gelegen aan een thans verdwenen straatje naar de bleekweide lans de Cincindria.
Alleenstaand breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien), met huidige, classicistische gevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch oudere kern uit de 17de eeuw (dakhelling, zijgevels). Bakstenen gebouw met gesmeed ijzeren muurankers, op een gecementeerde plint. Getoogde vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met sluitsteen (tweede helft 18de eeuw); twee gelijkaardige deuren in de noordoostelijke gevel. De noordoostelijke gevel behield op de benedenverdieping een reeks ontlastingsbogen van een rollaag en een platte laag, daterend van een vroegere toestand. De vensters der zuidwestgevel zijn gedeeltelijk gedicht. Zijgevels met aandak, vlechtingen, top- en schouderstukken. Het topstuk der zuidoostelijke zijgevel is verdwenen; deze gevel is voorzien van recente muuropeningen, behalve in de geveltop: twee getoogde kalkstenen venstertjes met vlakke sluitsteen, en een ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Godshuis Heilige Drievuldigheid [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23033 Geraadpleegd op 12-11-2019
Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.
Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.
Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod:
2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras