Neoclassicistisch herenhuis

Neoclassicistisch herenhuis, gelegen op de hoek van de Beekstraat, vijf + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerd bakstenen gebouw op een beschilderde, hardstenen plint afgewerkt met een brede, bolronde lijst. Lijstgevels, horizontaal geleed door middel van bolronde, arduinen kordonlijsten. Fries van panelen, afgewisseld met medaillons met leeuwenkoppen boven de puilijst; guirlandenfries onder de kroonlijst. Rechthoekige vensters voorzien van druiplijsten waaronder een palmettenfries. De benedenverdieping is afgelijnd door een geprofileerde puilijst en een meanderfries, en aan weerszij afgezet met imitatie-hoekstenen. Onversierde zijgevel met dezelfde indeling.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22708 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Belet, (Joseph) Nicolas,

Sint-Truiden 24.11.1866  Sint-Truiden 21.02.1953  Marie Barbe Leontine Joris 

Zoon van bakker Pierre en Victorine Robie . Onderwijzer normaalschool Sint-Truiden  1886, leraar basisschool Broeders van Liefde. Hoofdonderwijzer, organist hoofdkerk, dirigent, componist. Tongersesteenweg. Schoonvader van schoolhoofd Malcorps . Stichter zang- en toneelvereniging ‘De Vreugdegalm’ 1897 . Muziek voor een 20-tal zangspelen , meestal op tekst van Arie Entbroukx. Ook muziek voor werken van Jerôme Van Crayeveld, Jan Wellens en Oscar Festraets  .

Publ.: De waarheid lijdt geweld, Zangspel in één bedrijf, tekst en muziek, Antwerpen: J. Janssens, 1931.
 Lit.: JORISSEN; MINTEN, p. 95 nr. 642; LVLACOMP, 2007, p. 36-37.