Hoekhuis

Gelegen op de hoek van de Beekstraat, drie + één + zeven traveeën en drie bouwlagen; 19de-eeuwse samenvoeging van twee delen met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (afgeschuinde hoektravee): hoekhuis van drie + een + twee traveeën onder schilddak, en breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw voorzien van gesmeed ijzeren muurankers; beschilderde, hardstenen plint. Getoogde vensters met beschilderde lekdrempels; vier benedenvensters zijn voorzien van houten winkelpuien (eind 19de-, begin 20ste eeuw): de begane grond van nummer 20A is aangepast. De hoektravee, bekroond met een driehoekig fronton is het enig overblijfsel van de 18de-eeuwse toestand; twee getoogde vensters in een rechthoekige omlijsting van beschilderde hardsteen met trapezoïdale sluitsteen en onderling verbonden door middel van de doorlopende posten. Rechthoekige deur in een beschilderde hardstenen omlijsting met neuten en een geprofileerde druiplijst.

Tegen de voorgevel, fraaie houten Onze-Lieve-Vrouwekapel, met naïeve rocaillemotieven en bekroond met twee putti (18de eeuw).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoekhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22709 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden