Hoekhuis

Gelegen op de hoek van de Beekstraat, drie + één + zeven traveeën en drie bouwlagen; 19de-eeuwse samenvoeging van twee delen met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (afgeschuinde hoektravee): hoekhuis van drie + een + twee traveeën onder schilddak, en breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw voorzien van gesmeed ijzeren muurankers; beschilderde, hardstenen plint. Getoogde vensters met beschilderde lekdrempels; vier benedenvensters zijn voorzien van houten winkelpuien (eind 19de-, begin 20ste eeuw): de begane grond van nummer 20A is aangepast. De hoektravee, bekroond met een driehoekig fronton is het enig overblijfsel van de 18de-eeuwse toestand; twee getoogde vensters in een rechthoekige omlijsting van beschilderde hardsteen met trapezoïdale sluitsteen en onderling verbonden door middel van de doorlopende posten. Rechthoekige deur in een beschilderde hardstenen omlijsting met neuten en een geprofileerde druiplijst.

Tegen de voorgevel, fraaie houten Onze-Lieve-Vrouwekapel, met naïeve rocaillemotieven en bekroond met twee putti (18de eeuw).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoekhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22709 Geraadpleegd op 12-11-2019