Hoekhuis In de Ster

Neoclassicistisch hoekhuis van twee + één + twee traveeën onder afgesnuit zadeldak (kunstleien) voorzien van twee houten dakvensters met voluten en antefixen, uit eind 19de eeuw. Bakstenen gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een beschilderde hardstenen sokkel met rechthoekige keldergaten. Imitatiehoekbanden, geprofileerde lijsten en verdiepte panelen op de penanten. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen en oren; gietijzeren leuningen. Op de hoek, boven de deur, venster, voorzien van een uitspringende druiplijst op consoles, en een rechthoekig balkon met gietijzeren hek, gedragen door zware consoles; de vensters der eerste bouwlaag zijn aangepast. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting, in de hoektravee.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoekhuis In de Ster [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22750 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.