Coelmont (Egidius Norbertus Eduardus Robertus), 'pater Eduard', praemonstratenzer

Brustem 07.05.1896  - Brussel 21.05.1960 

Zoon van gemeenteontvanger Edouard en Eugenie Poelmans. Witte Paters van Afrika, later praemonstratenzer abdij Bois-Seigneur-Isaac 1918 en priester 1923. Prior abdij Bois-Seigneur-Isaac. Abdij Park Heverlee. Kapelaan Ougrée, pastoor Batsheers en Jezus-Eik 1941. Gevangene Siegburg (D.) tot eind WO II. 

Stichter-financier bedevaartsoord met ommuurde gebedsruimte Mariahof Jezus-Eik met keramieken beelden door Raymond Degryse 1959.


Blog Jezuseik 2019Lees: Pro Nostris, jg. 25, 1960, p. 127.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden