Breedhuis, gelegen op de hoek van de Minderbroedersstraat, twee en twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), afgewolfd aan de rechterzijde. De kern dateert waarschijnlijk uit de 18de eeuw (muurankers van de zijgevel), doch het huidig uitzicht is neoclassicistisch (tweede helft 19de eeuw); mogelijk behoorde dit huis tot het grote breedhuis, gevormd door de nummers 47 en 49.
Gecementeerd bakstenen gebouw, voorzien van rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting met neorocaille sluitsteen; winkelpui (eerste kwart 20ste eeuw) op een hardstenen plint; afgeschuinde hoek en houten roedeverdeling bovenaan in de vensters; inspringende ingang, links. De zijgevel is voorzien van gesmeed ijzeren muurankers en drie rechthoekige vensters. Op de gedeeltelijk afgesnuite hoek: Onze-Lieve-Vrouwebeeldje op sokkel.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis met Mariabeeld [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22850 Geraadpleegd op 12-11-2019
De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat.
Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token.
De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980. 50 DENIERS.