Eclectisch burgerhuis

Alleenstaand gebouw, bestaande uit twee onderscheiden delen:

Links, eclectisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), met twee afgewolfde dakkapellen, uit eind 19de, begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een arduinen plint; hardstenen banden en gesmeed ijzeren muurankers; hoekbanden van Franse steen(?). Risalieten in de eerste en de derde travee, laatst genoemde uitlopend op een puntgevel met top- en schouderstukken. Getoogde vensters in een omlijsting van Franse steen met arduinen sluit- en aanzetstenen (diamantkop), en arduinen lekdrempels; glas-in-loodramen in de derde travee. Getoogde deur in een arduinen omlijsting met diamantkopversiering en -sluitsteen.

Rechts, drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), restend van een ouder, uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), -gebouw met aangepaste gevelordonnantie. Gecementeerde hoekband. Twee brede, getoogde vensters, beluikt op de benedenverdieping.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22926 Geraadpleegd op 12-11-2019