Gesloten hoeve

Gesloten hoeve, met kern uit de 17de eeuw (woonhuis), grondig aangepast en voorzien van recentere dienstgebouwen. Gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, dat door een recent houten poortje van de straat is afgesloten.

Ten noorden, woonhuis en stal van vijf (?) traveeën. Bakstenen gebouw, waarvan de zuidgevel vrijwel volledig is aangepast; zolderluik in een houten omlijsting. In kern beter bewaard: een kalkstenen bolkozijn met sponningbeloop en negblokken, en een kalkstenen deurtje met afgeschuinde neg en negblokken. De westelijke zijgevel, voorzien van aandak en vlechtingen, heeft enkele smalle uilengaten, twee beluikte vensters met houten lateien en een klein getralied venster van kalksteen. Aangebouwde varkensstal onder lessenaarsdak, haaks op de noordgevel, en een klein gebouwtje onder zadeldak, haaks op de zuidgevel.

De zuid- en westzijde van het erf wordt ingenomen door stallingen en een bakhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten oosten, stal met doorgang naar de velden, uit dezelfde periode, mogelijk met oudere kern (noordelijke zijgevel). Ten noordoosten, dwarsschuur, haaks op de oostgevel van het woonhuis; stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen en blank houten timmer. Open karrenhuis tegen de achtergevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/84297 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Janse(n), Gerard (André), beeldhouwer

Weert (Nl.) 10.09.1836 Sint-Truiden 29.09.1906 , x Mathilde Wilhelmine Elders, xx Pétronille Marie Régine Marguerite Balken 

Zoon van Pieter en Marie-Elisabeth De Caes.  

Meester-beeldhouwer  en medewerker van Michel Hoeken, Sint-Gangulfusplein. Huwde met zijn nicht Elders van Weert en later met Balken van Breukelen. Kerkmeubilair, o.a. preekstoel te Boninne naar ontwerp architect Blandot 1875. Biechtstoelen Seminariekerk Sint-Truiden (verbrand). Lid toezichtscommissie Tekenschool (1897).

Signering o.a. neogotisch altaar  uit Sint-Truiden. nu Fabry Zepperen M. HOEKEN G. JANSEN SCULPTEURS St. TROND.

Lit.: Christine VANTHILLO, Nederlandse neogotici in Sint-Truiden. De neogotische beeldhouwersateliers van Cornelis Janssen (1828-1895), Michel Hoeken (1827-1917) en Gerard Jansen (1838-1906), in ST19DE, 1998, p. 176-190.