Herberg In de Dry Cronen

Voormalige, van oudsher gekende herberg zogenaamd "In de Dry Cronen". Hoekhuis met de Hoogbrugstraat, twee en drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op Naamsestraat, Vlaamse pannen en kunstleien), met kern uit de 16de, 17de eeuw (zijgevel), aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw (?), (kalkstenen bolkozijnen) en met vergroting naar de Hoogbrugstraat toe, uit de 19de eeuw.

De gevel aan de Hoogbrugstraat is een bakstenen lijstgevel, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels.

De gevel aan de Naamsestraat is voorzien van mergelstenen speklagen en een recente, arduinen plint; gesmeed ijzeren muurankers van verschillende vormen. Aan de rechterzijde bleef een mergelstenen hoekband bewaard, de begrenzing van de oorspronkelijke gevel. De insteekverdieping is voorzien van drie kalkstenen bolkozijnen, waarvan de twee bovenste met hoge, spitsboogvormige ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag; op de tweede bouwlaag, een rechthoekig mergelstenen venster met afgeschuinde neg en negblokken, met hoge rondboogvormige ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag; op de bovenverdieping een rechthoekig venster met mergelstenen latei en onderdorpel, en een ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag.

De benedenverdieping is grotendeels gewijzigd.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herberg In de Dry Cronen [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22875 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Biets, (Hubert Eduard) Joseph, "Pater Benignus"

Sint-Truiden Bevingen 30.03.1886   Sint-Truiden 6.05.1959

Zoon van dagloner Gerard en Marie Gertrude Celis. Neef van pastoor Eduard Hayen.  

Broeders Sint-Truiden. Via paters Fulgence en Thomas Renson intrede augustijnen Gent 1903. Priester  1908. Legeraalmoezenier  WO I, bij Belgische vluchtelingen in Amersfoort, en in Saffraanberg. Prior De Haan-aan-Zee 1919. Onderpastoor Sint-Stefanus Gent 1921. Definitor Augustijnenprovincie. Bevriend met pastoor Peeters en burgemeester Paul Cartuyvels in Bevingen. Huishoofd in enkele gehuurde sociale woningen. 

Oprichter Sint-Augustinusparochie in de tuinwijk Nieuw Sint-Truiden  1928, bouwer noodkerk en kapelaan  OLV-kerk. Bouwer lagere jongensschool en kleuterschool 1930 en lagere meisjessschool 1932. Provinciaal 1932-1946 met stichtingen in Bouge, Marchienne-au-Pont en Kontich. Prior en pastoor parochie Nieuw Sint-Truiden 1947 en kerkbouwer 1952-1955. Gouden priesterjubileum 1958 . Begraven in familiegraf in Bevingen. 

 Lit.: PARTIJPOLITIEK, p. 55 met portret; BEVING, p. 26-27; Jozef SMEESTERS, Nieuw Sint-Truiden en de tuinwijk, in Monumenten van de toekomst? Modern bouwen in Sint-Truiden 1900-1975, Sint-Truiden. stadsbestuur, 2008, p. 77-79.