Herenhuis

Alleenstaand herenhuis, gelegen op de hoek van de Leopold II-straat; het huis ligt enigszins schuin, en achteruit ten opzichte van de rooilijn; ervoor een tuin met een monumentale wilde kastanjeboom; de tuin is afgesloten door een gesmeed ijzeren hek met initialen C en L, op een laag bakstenen muurtje; aan de rechter zijde een hoge muur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een beschilderde plint. Getoogde vensters met arduinen sluit- en aanzetstenen, en dito lekdrempels. Getoogde deur in een vlakke arduinen omlijsting met sluitsteen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22935 Geraadpleegd op 12-11-2019