Herenhuis in eclectische stijl

Herenhuis in eclectische stijl, gelegen op de hoek met de Kazernevest. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit eind 19de, begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouw met een lijstgevel op arduinen plint; licht verhoogde begane grond. Linker risaliet, bekroond met een torenachtig schilddakje met attiek, oeil-de-boeuf en vorstkam; op de rechterhoek, geringde driekwartzuil onder het pseudo-spietorentje met peervormige bekroning. Arduinen banden; twee panelen met tegelmozaïeken in borstwering en boogveld van het rechtse venster. Rechthoekige vensters en deur in een arduinen omlijsting van verschillende vorm, rechthoekig balkon met gesmeed ijzeren hek. Blinde zijgevel met rondbooglisenen en gekleurde bakstenen muurbanden.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis in eclectische stijl [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22969 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Cartuyvels, (Marie Berthe) Marguerite, ijveraarster

Sint-Truiden 26.07.1871 Louis Woot de Trixhe 

Dochter van burgemeester-vrederechter Clément en Marie Marguérite Florence Macors . Rentenierster, echtgenote sinds 1892 van Louis Charles Adolphe Woot de Trixhe (Les Walleffes 1860 - Dinant 1900), rechter  rechtbank eerste aanleg Dinant. Minderbroedersstraat. Raadslid van het werk van de Dames de la Miséricorde, in de volksmond ‘Dames van de Floere Vod ’, een liefdadige vrouwenclub. Voorzitster van de Kantschool der Ursulinen. Verantwoordelijke voor de afdeling Maatschappelijke Werken van Sint-Truiden op de provinciale expo in 1907. 
Lit.: Djef MIEVIS, De kantnijverheid te Sint-Truiden, Antwerpen: Secretariaat der vrouwenorganisatie, 1908, p. 5; Dieu et le pauvre. Compte-rendu de l’oeuvre des Dames de la miséricorde à Saint-Trond de janvier 1913 à janvier 1914, Sint-Truiden: Moreau, z.j., p. 2; HBSTEV, 2006, p. 123.