Hoeve zogenaamd 'De Oude Leeuwerik ', gesloten hoeve met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (woonhuis), in latere perioden aangepast. De hoeve ligt aan de gekasseide straat, met de moestuin ten noordwesten en de boomgaard ten noordoosten. Ten noordoosten van de hoeve stroomt de Cicindria .
Hoeve 'De Oude Leeuwerik', foto genomen door Schlusmans Frieda op 01-11-1977
Bakstenen gebouwen - op de schuur na - onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekige, gekasseide erf.
Ten zuidwesten, poortgebouw met rechthoekige inrijpoort onder houten latei. Ten noordwesten, woonhuis en stal van zeven traveeën (?) en één bouwlaag. De erfzijdegevel heeft verschillende vensters, waarvan twee getoogde in een gecementeerde omlijsting, een zoldervenster in een houten omlijsting, een rechthoekige deur in een houten omlijsting, een aangepaste staldeur en een deurtje onder houten latei. In de achtergevel, muuropeningen uit verschillende perioden, onder meer twee getoogde vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting met vlakke sluitsteen (tweede helft 18de eeuw). Zuidwest-zijgevel met aandak en vlechtingen; aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen dezelfde gevel.
Ten zuidoosten, stallingen in twee onderscheiden gebouwen van respectievelijk zeven en drie traveeën, uit de 19de eeuw; getoogde muuropeningen, of rechthoekige onder houten latei. Ten noordoosten, dwarsschuur van vier traveeën, in stijl- en regelwerk, doch bekleed met asbestplaten; de schuurpoort is voorzien van een pannen afdakje. Aanbouwsels onder lessenaarsdaken tegen de achtergevel. Bakhuis in het noordwestelijk gedeelte van het poortgebouw.
Momenteel in vervallen staat
Millen 28.10.1823 - Morelia (Mex.) 06.11.1865
Molenaarszoon Wintershoven. Priester 1851, jongere broer van pastoor Hendrik Coenegrachts van Wilderen-Duras. Kapelaan hoofdkerk en eerste rector van Sint-Marten 1855, woonde op het huidige Sint-Maartenplein tegen het vroegere kerkhof. Leraar middelbare school. Geesteszorg voor soldaten van nabijgelegen kazerne.
Werd na tussenkomst van Mgr. De Ram, rector Leuven, aalmoezenier van Belgisch expeditiekorps als steun voor Maximiliaan, keizer van Mexico en schoonzoon van Leopold I in 1864. Scheepsreis met ‘Tampico’ van Saint-Nazaire naar Vera Cruz jaarwisseling 1864-1865 met het derde detachement. Nederlaag in Tacambaro 1865.
Richtte met enkele geneesheren militair hospitaal op in Morelia. Bij tyfusepidemie zelf bezweken in huis van notabele. Wegens verdiensten uitzonderlijk begraven in koor van Sint-Antoniuskapel nabij OLV-kerk van Morelia. Kelk geschonken door parochianen van Sint-Marten in 1864 werd in 1866 terugbezorgd aan de Sint-Maartenkerk ST