Hoeve De Oude Leeuwerik

De Oude Leeuwerik

Hoeve zogenaamd 'De Oude Leeuwerik ', gesloten hoeve met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (woonhuis), in latere perioden aangepast. De hoeve ligt aan de gekasseide straat, met de moestuin ten noordwesten en de boomgaard ten noordoosten. Ten noordoosten van de hoeve stroomt de Cicindria .

Hoeve 'De Oude Leeuwerik', foto genomen door Schlusmans Frieda op 01-11-1977


Bakstenen gebouwen - op de schuur na - onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekige, gekasseide erf.

Ten zuidwesten, poortgebouw met rechthoekige inrijpoort onder houten latei. Ten noordwesten, woonhuis en stal van zeven traveeën (?) en één bouwlaag. De erfzijdegevel heeft verschillende vensters, waarvan twee getoogde in een gecementeerde omlijsting, een zoldervenster in een houten omlijsting, een rechthoekige deur in een houten omlijsting, een aangepaste staldeur en een deurtje onder houten latei. In de achtergevel, muuropeningen uit verschillende perioden, onder meer twee getoogde vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting met vlakke sluitsteen (tweede helft 18de eeuw). Zuidwest-zijgevel met aandak en vlechtingen; aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen dezelfde gevel.

Ten zuidoosten, stallingen in twee onderscheiden gebouwen van respectievelijk zeven en drie traveeën, uit de 19de eeuw; getoogde muuropeningen, of rechthoekige onder houten latei. Ten noordoosten, dwarsschuur van vier traveeën, in stijl- en regelwerk, doch bekleed met asbestplaten; de schuurpoort is voorzien van een pannen afdakje. Aanbouwsels onder lessenaarsdaken tegen de achtergevel. Bakhuis in het noordwestelijk gedeelte van het poortgebouw.

Momenteel in vervallen staat

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent. Auteurs : Schlusmans, Frieda Datum : 1981 Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve De Oude Leeuwerik [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22985 Geraadpleegd op 12-11-2019



 

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.