Hoeve in L-vorm

L-vormige hoeve uit de 19de eeuw, thans buiten bedrijf en in gebruik als opslagplaats; gelegen aan de straat.

Ten zuiden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een hoge bakstenen stoel en gepikte plint; de drie rechtse traveeën zijn onderkelderd. Een getralied venster en twee bolkozijnen; een lage deur met trapje. Op de achtergevel bleven alleen de drie linker traveeën in leembouw (met gepikte timmer) bewaard; de rest van de gevel is versteend; twee zoldervenstertjes, een getralied bolkozijn en een deur met klein bovenlicht. Kunstleien beschieting der westelijke zijgevel, die voorzien is van een grotendeels versteend aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten oosten van het woonhuis, iets hoger opgetrokken stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), grotendeels versteend; de gevels gaan schuil achter de haakse vleugels. De haakse oostvleugel omvat de stal en de dwarsschuur, samen drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen op een gepikte plint. Lage staldeur en tot de dakrand reikende schuurpoort in een uitspringend gevelgedeelte. Haaks op de zuidvleugel, recente bakstenen stal onder zadeldak.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve in L-vorm [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23001 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Blanckart, (Jean Antoine Henri) Hubert, fotograaf

Hasselt, 21.12.1872  Marie Nelissen  Mere, 13.1.1956 

Zoon van Hasseltse fotograaf  Henri Blanckart (Rolduc 1833 – Hasselt 1894), leerling bij Plumier in Brussel en Sallas in Charleroi, en Elisabeth Hubertina Hubar uit Sint-Truiden. Huwde Alkense. Bijhuis in Antwerpen Carnotstraat. 

Fotograaf . Vestigde zich in Sint-Truiden en verhuisde in 1909 van de Brustemstraat naar het oud huis drukker Vanwest-Dubois in de Tiensestraat. Uitgever van prentbriefkaarten. Fotografie aan huis voor zieken en overledenen. Kunstschilder. Fotomaterialen voor amateurs. Inkadering. Broer van Hasseltse fotograaf Auguste (1878-1952) met bijhuizen in Sint-Truiden en Tongeren. Hubert was vader van fotograaf Henri  (°Sint-Truiden 1908). Verhuisde met echtgenote naar Anderlecht 1936 . Fotozaak overgenomen in 1952 door Elly Robyns-Bögemann  (1916-2005).  

Lees: Fernand DUCHATEAU, in ST19DE, 1998, p. 25; Erik HOUTMAN, in Hasseltse portretten. 800 jaar geschiedenis op mensenmaat, Hasselt: Stedelijk museum Stellingwerff-Waerdenhof, 1997, p. 78; Directory of Photographers in Belgium 1839-1905, Antwerpen: Museum voor Fotografie, 1997, p. 57; Jean NICOLAI, Fotostudio Blanckart... kijken naar het vogeltje, Hasselt: in eigen beheer, 2015.