Portierswoning bij het begijnhof Sint-Agnes

Voormalige portierswoning, gelegen aan de Schurhovensteenweg, naast de ingang van het begijnhof, vroeger ook in gebruik als pachterswoning der begijnhofhoeve.

Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met oude kern uit de tweede helft van de 16de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Witgekalkt, bakstenen gebouw op een gepikte plint; gesmeed ijzeren muurankers, sommige S-vormig; afgeronde hoek op de eerste bouwlaag; geprofileerde, natuurstenen kroonlijst en een natuurstenen waterlijst met afzaat in het midden van het gebouw. De benedenverdieping is voorzien van getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal; dito deur; twee ontlastingsbogen van vroegere muuropeningen bleven bewaard, waarvan de rechtse spitsboogvormig is. Op de bovenverdieping, kleine houten kozijnen, waarvan de onderste voorzien zijn van een ontlastingsboog. In de achtergevel, aangepaste muuropeningen onder houten lateien; het benedenvenster behield het ontlastingssysteem van een vroeger kruiskozijn: dubbele ontlastingsboogjes en een grote, overspannende boog.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Portierswoning bij het begijnhof Sint-Agnes [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23021 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Pieters Aline (Marie Mélanie Caroline), fotograaf 'Miss Kodac'

Diksmuide 05.12.1887  Sint-Truiden 16.11.1958  ongehuwd 

Dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Ll. Instituut H. Familie. Opgeleid tot ambulancier WO I. Naar Sint-Truiden 1921. Winkel textiel en fotografiemateriaal hoek Hoogbrugstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart Staar. Volksnaam Miss Kodak . Hoofdambulancier Rode Kruis. Opgravingen Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt. Lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde o.a. oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Grafsteen Schurhoven .

Lit.: Jack NAUS, 140 jaar Rode Kruis Sint-Truiden, Sint-Truiden. Rode Kruis, 2010, p. 114-115 en 251-254.