Enkelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.
Bakstenen gebouw met lijstgevel op een kalkstenen plint; kalkstenen hoekband aan de linkerzijde, gecementeerde hoekband rechts. Rechthoekige vensters met gecementeerde lateien en kalkstenen lekdrempels; de benedenvensters zijn beluikt. Rechthoekige poort in de laatste travee, met een vlakke omlijsting van beschilderde hardsteen, en een druiplijst. De zijgevels zijn voorzien van aandaken en vlechtingen; twee ovale oculi in de linker geveltop.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22673 Geraadpleegd op 12-11-2019
Aalst 04.02.1867 Leuven hosp. 22.01.1933 Sylvie Abels
Zoon van landbouwer Pieter Arnold en Maria Theresia Wauters.
Ll. Normaalschool Sint-Truiden 1885, aldaar onderwijzer 1888. Leraar gymnastiek en plantkunde. Leraar wiskunde en natuurwetenschappen College 1899 tot aan opheffing in 1910, bijnaam ‘den Duk’. Leraar wiskunde Limburgse ambachtsschool Hasselt en normaalleergangen nijverheidsonderwijs provincie Limburg. Drukkerij, boekbinderij, papierhandel en ‘keurboekerij’ ‘In ’t Gulden Boek’ Groenmarkt, opvolger van A. Schoofs. Ook verkoop geldbeugels, optiek en meetinstrumenten.
Vader van priester Gabriël en van nijveraar Alfons. Grootvader van docent-stadsarchivaris Ferdinand. Echtgenote uit Berchem. Medestichter met dokter Quintens en voorzitter studiekring De Coninckxvrienden ca. 1897. Voorzitter Commissie Openbare Onderstand 1925 en ijveraar bouw nieuw weeshuis Nieuw Sint-Truiden 1931. Bestuurder Nijverheidsschool 1910 en Landbouwbank van België te Sint-Truiden. Lid kerkfabriek hoofdkerk. Secretaris comité Fancy-fair 1911 voor Ziekenkas Christen Werkmanshuis. Lid Toezichtcommissie tekenacademie 1932.
Herinneringssteen Weeshuis.