Burgerhuis gedateerd 1651/1946

Gerestaureerd breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1651/ 1946 op het boogveld der bovenvenster; de gevel werd waarschijnlijk in de 18de eeuw (?) met een halve bouwlaag verhoogd.

Bakstenen lijstgevel afgelijnd met geblokte kalkstenen hoekbanden; kalkstenen kordons. Drie gekoppelde, getoogde vensters in rechthoekige, geblokte omlijstingen van kalksteen voorzien van licht uitspringende, trapezoïdale sluitstenen met korte druiplijst; de doorlopende posten zomen de panelen op de borstweringen af. De bovenverdieping is voorzien van een rechthoekig venster met afgeronde hoeken, gevat in een geblokte kalkstenen omlijsting met boogvormig fronton, en geflankeerd door twee blinde oculi in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen. De benedenverdieping is aangepast, doch boven de puibalk zijn de van sluitsteen voorziene lateien van de vroegere muuropeningen zichtbaar. Zijgevels met aandaken.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis gedateerd 1651/1946 [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22831 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Koningin Astrid, lieveling van het publiek

Verongelukte vorsten herdacht

De Zweedse prinses Astrid (°1909) werd in 1929 gemalin van onze Belgische vorst Leopold III. Ze verloor het leven bij een auto-ongeval in Zwitserland op 29 augustus 1935. De gemeenteraad hernoemde de Tentoonstellingsstraat al eind september in ‘Koningin Astridstraat’. In november 1937 organiseerde een comité van de Nationale Strijdersbond in het stadhuis een tentoonstelling van zandtapijt met de overleden Astrid op haar praalbed, om fondsen te werven voor een gedenkteken. Dat werd in de vorm van een postuum staatsieportret aangeboden aan het stadsbestuur tijdens de augustuskermis van 1939. Door de mobilisatie en de opeisingen ging deze plechtigheid met tentoonstelling verloren in het oorlogsnieuws.

De vermaarde Hasseltse portretschilder Jos Damien en zijn leerlinge-assistente Anne Rutten signeerden het schilderij.

Koningin Astrid wordt levensgroot en ten voeten uit afgebeeld in een paleisdecor en houdt een waaier van struisvogelveren vast. Ze draagt een witte galajurk met korte sleep en nonchalant gedragen losse mouwen. Oorhangers, armband en hanger met kruis tonen een groene smaragdkleur. De stralende vorstin draagt het zogenaamde ‘Diadeem der negen provinciën’. Dit kleinood, een verlovingscadeau van de Belgische bevolking uit februari 1925, bestaat uit een band met Griekse meandermotieven en werd door juwelier Van Bever vervaardigd. In de later herwerkte versie met ruiten zijn de elf briljanten ingewerkt als symbool van de toen negen provincies, plus België met vorstenhuis, plus Belgisch Congo.
In 1934 was in de inkomhal van het stadhuis al een gedenkteken opgericht voor vorst Albert I, na zijn tragisch klimongeval.