Hoeve De Verbrande Winning

Gesloten hoeve zogenaamd "De Verbrande Winning" uit de tweede helft van de 18de eeuw, thans buiten gebruik en gelegen in een verwaarloosde omgeving, vlak bij de nieuwe ring rondom de stad; belangrijk element voor het straatbeeld.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom het vierkant erf.

Ten noorden, poortgebouw, met korfbooginrijpoort in een verdiept gevelvlak met afgeronde hoeken; datering 1784 en onleesbare initialen op de sluitsteen; verankerde, kalkstenen omlijsting met negblokken. Het lager gebouwtje, rechts van de poort, heeft tussen drie uilengaten een gevelsteen met datering 1784.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op straat) van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen. Rechthoekige kalkstenen vensters, sommige van hergebruikt materiaal. Rechthoekige deur met getralied bovenlicht en een vlakke, kalkstenen tussendorpel. Gelijkaardige achtergevel met houten veranda. Zijgevels met aandaken en vlechtingen; de noordelijke zijgevel is voorzien van drie rechthoekige, getraliede venstertjes in een hergebruikte, kalkstenen omlijsting.

Ten oosten en ten noorden (in het verlengde van het poortgebouw), stallen; de erfzijdegevels zijn voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting. In de oostgevel van de oostvleugel bevindt zich een korfboogdeurtje in een verankerde, rechthoekige omlijsting van kalksteen, met afgschuinde neg en negblokken; ingekraste datering 1785 en initialen VDH. Zijgevels met aandaken, vlechtingen en ronde uilengaten in de geveltop.

Ten zuiden, ruime dwarsschuur van zes traveeën, met in de noordgevel een korfboogpoort zoals de inrijpoort; in de zuidgevel een rechthoekige poort in een houten omlijsting. Zijgevels met aandaken, vlechtingen en ronde uilengaten in de geveltop.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve De Verbrande Winning [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22973 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Blanckart, (Jean Antoine Henri) Hubert, fotograaf

Hasselt, 21.12.1872  Marie Nelissen  Mere, 13.1.1956 

Zoon van Hasseltse fotograaf  Henri Blanckart (Rolduc 1833 – Hasselt 1894), leerling bij Plumier in Brussel en Sallas in Charleroi, en Elisabeth Hubertina Hubar uit Sint-Truiden. Huwde Alkense. Bijhuis in Antwerpen Carnotstraat. 

Fotograaf . Vestigde zich in Sint-Truiden en verhuisde in 1909 van de Brustemstraat naar het oud huis drukker Vanwest-Dubois in de Tiensestraat. Uitgever van prentbriefkaarten. Fotografie aan huis voor zieken en overledenen. Kunstschilder. Fotomaterialen voor amateurs. Inkadering. Broer van Hasseltse fotograaf Auguste (1878-1952) met bijhuizen in Sint-Truiden en Tongeren. Hubert was vader van fotograaf Henri  (°Sint-Truiden 1908). Verhuisde met echtgenote naar Anderlecht 1936 . Fotozaak overgenomen in 1952 door Elly Robyns-Bögemann  (1916-2005).  

Lees: Fernand DUCHATEAU, in ST19DE, 1998, p. 25; Erik HOUTMAN, in Hasseltse portretten. 800 jaar geschiedenis op mensenmaat, Hasselt: Stedelijk museum Stellingwerff-Waerdenhof, 1997, p. 78; Directory of Photographers in Belgium 1839-1905, Antwerpen: Museum voor Fotografie, 1997, p. 57; Jean NICOLAI, Fotostudio Blanckart... kijken naar het vogeltje, Hasselt: in eigen beheer, 2015.