Pastorietuin, ommuurde voortuin met hekje en omhaagde achtertuin daterend uit het midden van de 19de eeuw.
De pastorie van Kerkom, in neotraditionele stijl uit de jaren 1920, heeft een voortuin met toegangshek in de as van de voordeur, gevat tussen vierkante bakstenen pijlers met sokkel, dubbele deksteen en gesteelde bol van blauwe hardsteen. Het is een zwart smeedijzeren hek met platte stijlen, onder-, dubbele tussen- en dubbele bovenregel, gepunte onderspijltjes en spijlen, alternerend uitlopend in V-vorm. Het vast hek rust op een plint met hardstenen deksteen en heeft een platte onderregel en dubbele bovenregel, vierkante spijlen, de laagste met gekromde punt, de hoge uitlopend in V-vorm, de hoogste in een uitgelengde krul met zijkrulletjes. De zijmuur is van baksteen met een ezelsrug. Achteraan, strekt zich een ruim grasveld uit eindigend in een beboomde zone.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorietuin van de Sint-Martinusparochie [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/303481 Geraadpleegd op 12-11-2019
Vaux sous Chèvremont (L.) 21.09.1885 – 22.07.1958 , x Gertrude Schaps
Zoon van Emile en Josephine Dumont. IJzergieter. Huwde in Immersdorf (D.) 1912. Kwam in 1914 van Ougrée en vestigde zich in oude stroopfabriek. Samenwerking met Joseph Beauduin. Verkoop en herstelling machines voor nijverheid en landbouw. Ketels voor gemeentesoep en stroopstokerijen. Persen. Vlees- en groentenmachines. Gieter van onderdelen voor treinen en schepen, dieselmotoren, boormachines en draaibanken. Grafkruisen. Staallaswerken, drijfriemen, brandkasten, ketels, olie, vetten. N.V. Fonderies et ateliers Emile Brialmont leverde internationaal. Bij de interbellumcrisis omgeschakeld naar robuuste, gebrevetteerde ‘Brialmont’kachel s met acht luchtcirculaties voor o.a. scholen, kerken en fabrieken. Ook kacheltype ‘Belgische Staat’. Het bedrijf stelde tot 140 mensen tewerk. Schoonvader van Albert Vanslype. Zonen Albert Brialmont-Palms (1917-1986), burgerlijk ingenieur, en Gerard (1921-1999), en overnemer Dassel (D.), goten vanaf 1968 stoven en sierstukken zoals haardplaten, haardijzers, poorten, hekken, lantaarnpalen, brievenbussen en sierkanonnen, waarvoor ze houten karrenwielen opkochten. Het vml. bedrijfsterrein op Stayerveld werd in 1986 verkocht aan de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden. Gazometerstraat ca.1918. Houtstraat ca.1933. Tramstraat 1 ca.1938.
Mijnwerkersbuste in hol gietijzer met Emile Brialmont fondeur St-Trond.