Parochiekerk Sint-Harlindis-en-Relindis

Eénbeukige, neogotische kerk (1858) met ingebouwde zuidwest-toren, schip van vijf traveeën, smaller noordoost-georiënteerd koor met rechte traveeën en driezijdige sluiting, ten noorden en ten zuiden sacristieën.

Baksteen met verwerking van arduin en mergelsteen. Opstand: ingebouwde noordwesttoren, geschraagd door versneden steunberen; spitsboogportaal in puntgeveltje, bekronend roosvenster boven drie blinde spitsbogen; kunstleien zadeldak, naaldvormige torenspits; spitsboogvormig galmgat aan iedere zijde van de toren; op elkaar gestelde hoeksteunberen en voorts blinde voorgevel. Sobere opstand van schip en koor, geritmeerd door spitsboogvensters met afzaat.

Interieur: kruisribgewelven op spitsbogige gordelbogen, gedragen door halfronde pilasters met bladkapiteel. Boven het koor een stergewelf; de absis is voorzien van een straalgewelf.

Mobilair: Sint-Harlindis en Relindis, gepolychromeerde eik (circa 1568). Drie laatgotische banken (eerste helft 16de eeuw). Doopvont uit de kapel van de Commanderij, kalksteen (circa 1700).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Parochiekerk Sint-Harlindis-en-Relindis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23084 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.



Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras