Je kan ook vragen naar de geboorte, sterfdatum of familie van een persoon...
Hoeve
Hoeve met losstaande bestanddelen, met kern uit de 18de eeuw en dienstgebouwen uit de 19de eeuw, vlak bij de straat gelegen; het centrale gebouw ligt midden van het erf (nok loodrecht op straat), en heeft ijzeren hekjes aan weerszij van de straatgevel; in het verlengde van het rechtse hek een haag. De hoeve, een tweegezinswoning, bestaat uit twee L-vormige gebouwen, alle in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).
Links, hoog woonhuis van vier traveeën (nok loodrecht op straat), met onderkelderde opkamer in de twee eerste traveeën; de bovenbouw vertoont sporen van een rijke houtconstructie; kleine vensters en een deur. De achtergevel is grotendeels versteend.
Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de rechter- en linker zijgevel; waterput tegenover laatst genoemde.
De haakse aanbouw is lager, telt vier traveeën en bevat de stal en de schuur; een zolderluik en drie deuren. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Het rechtse gebouw telt vijf traveeën met nok loodrecht op straat (stallen), en een haakse schuur; vier deuren in de stallen, en enkele kleine vensters; een deur in de schuur. De straatgevel is versteend en voorzien van een asbestplaten beschieting.
Bron : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent. Auteurs : Schlusmans, Frieda Datum : 1981
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23157 Geraadpleegd op 12-11-2019
ONTDEKKING VAN DE DAG
Delvaux, (Joannes) Josephus, 'Djef Pals'
Brustem 21.03.1838 – Brustem 16.04.1929 , x Maria Agnes Wintmolders, xx Marie Françoise Bijloos
Zoon van handwerker Petrus Joannes en Gertrudis Mathues.
Dagloner Vrijwilliger bij het Belgische expeditiekorps naar Mexico 1864-1867. Naar verluidt ‘Sterkste man van Limburg ’, droeg mascottepaardje in Mexico over rivier. Boswachter bij baron de Pitteurs-Hiegaerts en kerkwachter Brustem. Vader van de gevreesde zwerversfiguur Tuur ‘Pals’ Bijloos .
Info: Kamiel Stevaux, Danny Gennez en Emile Grommen. Lit.: Jules FRERE, Jef Pals, in Limburgsche volkskunde, 3, Hasselt, 1936, p. 178-180; DUCHESNE, Albert, L’expédition des volontaires belges au Mexique 1864-1867, Brussel, 1967-1968, p. 699; WWWIST?, p. 66.