Hoeve

Hoeve met losstaande bestanddelen, met kern uit de 18de eeuw en dienstgebouwen uit de 19de eeuw, vlak bij de straat gelegen; het centrale gebouw ligt midden van het erf (nok loodrecht op straat), en heeft ijzeren hekjes aan weerszij van de straatgevel; in het verlengde van het rechtse hek een haag. De hoeve, een tweegezinswoning, bestaat uit twee L-vormige gebouwen, alle in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Links, hoog woonhuis van vier traveeën (nok loodrecht op straat), met onderkelderde opkamer in de twee eerste traveeën; de bovenbouw vertoont sporen van een rijke houtconstructie; kleine vensters en een deur. De achtergevel is grotendeels versteend.

Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de rechter- en linker zijgevel; waterput tegenover laatst genoemde.

De haakse aanbouw is lager, telt vier traveeën en bevat de stal en de schuur; een zolderluik en drie deuren. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Het rechtse gebouw telt vijf traveeën met nok loodrecht op straat (stallen), en een haakse schuur; vier deuren in de stallen, en enkele kleine vensters; een deur in de schuur. De straatgevel is versteend en voorzien van een asbestplaten beschieting.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23157 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Folcardus, abt ST

 Sint-Truiden 11.05.1145 

Jong ingetreden als monnik. Cellarius en cantor 1108, proost 1112. Ondanks protest van graaf van Duras  tot abt gewijd in Fosse 1138. Restaureerde verder de abdij na Rodulfus o.a. slaapzaal, kapittelzaal en infirmerie. Was in conflict met Arnold van Diest en maakte bezetting mee door Godfried van Brabant in 1140 en 1142. Ontving talrijke schenkingen van lokale burgerij, maar onderging brouwersopstand in 1143-1144. Liet goed in Hakendover  na. Begraven in midden abdijkerk 1145.

Lit.: RECUEIL, p. 14; MONBEL, p. 43-44; KRONIEK2, p. 10-24.