Kasteel Peten-Van Halen

Thans Hogere Technische School. 19de-eeuws kasteeltje op L-vormige plattegrond, met erachter een boomrijk park. De hoofdvleugel telt zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen.

Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw met verzorgde, neoclassicistische decoratie.

Oostgevel voorzien van getoogde vensters in een geriemde omlijsting met oren en versierde sluitsteen; de deurtravee wordt gemarkeerd door een venster met driehoekige frontonbekroning en een rechthoekig balkon met gietijzeren hek. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting; fraai houtwerk voor vleugeldeur met panelen- en rozettenversiering.

Westgevel verticaal geritmeerd door middel van licht uitspringende, kolossale pilasters met Ionische kapitelen; guirlandefries onder de kroonlijst (penanten); uiterste twee traveeën bekroond met een afgeknotte, piramidale bedaking. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met oren; groot vijfde venster (tweede bouwlaag) voorzien van een glazen marquise. Uitspringende gedeelten op de begane grond, van latere datum. De zuidelijke zijgevel is eveneens van pilasters voorzien; in de eerste (blinde) travee, een paneel in lijstwerk, met een medaillon- en guirlandemotief; het bovenlicht is voorzien van een rechthoekig balkon met gietijzeren hek; aangebouwde wintertuin(?).

Ten noorden, haaks dienstgebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met een torenachtige aanbouw van één travee aan het uiteinde, voorzien van een mansardedak (leien). Gecementeerde en beschilderde gebouwen met rechthoekige vensters; de toren heeft aan de zuid- en noordzijde een brede rondboogpoort, thans tot vensters omgevormd.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasteel Peten-Van Halen [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23135 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Een weerwolf in Melveren

Een weerwolf in Melveren

In Melveren , een gehucht van Sint-Truiden, woonde een zekere X. Op zekere dag ging X met zijn vriendin naar de kermis in Kortenbos. Deze man had echter een pact gesloten met de duivel, wat betekende dat hij regelmatig enkele uren als weerwolf moest rondlopen. Omdat X op de kermis plots voelde dat dat moment was aangebroken, zei hij tegen zijn vriendin: "Als je een hond zou tegenkomen, gooi dan deze zakdoek naar zijn muil. Op die manier zal het beest je geen kwaad doen." 

Omdat een weerwolf geen kruis kan oversteken, moet hij de draadjes van de zakdoek één voor één uitrafelen vooraleer hij verder kan. 

Het meisje antwoordde: "Neen, blijf maar bij mij!", waarop haar vriend: "Neen, ik moet dringend even een boodschap doen." 

Toen X weg was, kwam er een lelijke zwarte hond naar het meisje toe. Ze deed onmiddellijk wat haar vriend had gezegd, waarop de hond de zakdoek in stukken scheurde. Een kwartier later kwam X terug. Zijn vriendin vertelde hem dat ze doodsangsten had uitgestaan terwijl hij weg was. Wat verderop ging het tweetal iets drinken in een café. Het meisje bekeek haar vriend eens goed, en riep geschokt: "Jij smeerlap, je bent het zelf geweest, want de vezels van de zakdoek hangen nog tussen je tanden!" 

X zei dat ze het zich maar inbeeldde, maar het meisje wilde hem toch nooit meer zien.


Opgetekend door F. Beckers in 1947.
Bron: volksverhalenbank.be