Herberg De Zwaan

Voormalige dorpsherberg (tot 1972), gelegen tegenover de Sint-Martinuskerk, in het centrum van het dorp. Alleenstaand huis met T-vormige plattegrond: woonpartij in de zuidelijke vleugel (nok loodrecht op straat), en herberg in de noordelijke haakse vleugel (nok evenwijdig aan straat).

Twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw. Witgekalkte, verankerde baksteenbouw met verwerking van hout voor de kozijnramen, en kalksteen. In de voorgevel der herberg, verbouwde, rechthoekige vensters met kalkstenen latei en lekdrempel; op de tweede bouwlaag, beluikte en betraliede kloosterkozijnen. Eveneens recentere kalkstenen deuren in vlakke rechthoekige omlijsting op neuten; erboven, het uithangbord met de geschilderde voorstelling van een zwaan. In de achtergevel, verbouwd kruiskozijn en houten kaasrek onder het dak.

Tegen de noordelijke zijpuntgevel, bijbouw in overkalkt stijl- en regelwerk niet lemen vullingen onder afgewolfd zadeldak.

Woonhuis met aan de straatzijde verlaagde puntgevel, door muurankers gedateerd ..56 (mogelijk 1656); per bouwlaag achtereenvolgens een verbouwd kruiskozijn, een kruiskozijn met getraliede bovenlichten onder gemetste ontlastingsboog, en in de top een rechthoekig kozijntje onder ontlastingsboog naast de bewaarde kalkstenen kraagstenen. In de westelijke puntgevel, een kloosterkozijn (andere verdwenen) en rechthoekige deur onder houten latei; beide gedicht. In de lange noordgevel (waar het herberggedeelte op aansluit), ellipsboogvormige deur in kalkstenen omlijsting met hoekblokken en zware trapezoïdale sluitsteen. Gaaf bewaarde zuidelijke langsgevel met klooster- en kruiskozijnen onder ontlastingsboog op de eerste bouwlaag, en getraliede bolkozijnen naast een rechthoekig kozijn op de tweede bouwlaag; gedichte rechthoekige deur met houten omlijsting onder ontlastingsboog.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herberg De Zwaan [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23122 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Baltus, Louis (Henri), nijveraar

Sint-Truiden 22.05.1846 Sint-Truiden 15.11.1919 , x Jeanne Vinckenbosch.

Zoon van handelaar Pierre Guillaume en Marie Cathérine Hubertine Damen, Grote Markt.  

Rijksmiddelbare school Sint-Truiden. Groot- en kleinhandel in koloniale waren 1842, samen met broer Richard. Gebouw met magazijnen, koffiebranderij en burelen 1893 Stationsplein. Winkelhuis ‘In Den Olifant ’, Grote Markt. Verblijf in Luik. Medeorganisator Wereldtentoonstelling Luik 1905 en Provinciale tentoonstelling Sint-Truiden 1907. Lid Hoge raad nijverheid en arbeid 1897, ondervoorzitter Handelskamer Limburg. 


Verzameling Roger Moermans



1881



Oom van kunstschilder Georges, schoonvader van Lambert Keyenberg en … van Maria Nys, vrouw van Aldous Huxley.  

Tabaksmerk ‘Sutlab ’ 1912, naamomkering. Schepen Dejonghstraat, latere notariaat Vreven en restaurant Stadt van Luyck. 

 Publ.: Maandblad van het huis L. Baltus “In den Olifant" St-Truiden, jg. 1, nr. 1, maart 1913; Grafmonument Schurhoven.
Info: Danny Gennez.
Lit.: De Tram, 13.02.1897.