Gesloten hoeve, thans opgesplitst in twee bedrijven eertijds met trapezoïdaal erf; omringd met boomgaarden en door een zandweg met de Gierstraat verbonden.
Kern uit de 17de eeuw, ingrijpend verbouwd tijdens de 18de eeuw maar vooral tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).
Oudste kern alleen nog zichtbaar in het opgesplitste woonhuis ten noorden van het erf, van de zesde tot tiende travee; twee bouwlagen op gecementeerde plint. In de noordelijke voorgevel, gedichte en verbouwde houten klooster- en kruiskozijnen. Kalkstenen rondboogpoort met negblokken in de zesde travee; kalkstenen rondboogdeur gevat in een rechthoekige omlijsting met negblokken en steektrap, in de tiende travee; gesmeed ijzeren muurankers. De zuidgevel aan de erfzijde vertoont vensters van het hoger beschreven type.
Stalling uit de tweede helft van de 18de eeuw, ten oosten van het erf; rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen voor vensters, luiken en staldeuren. Overige vleugels sterk verbouwd.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23080 Geraadpleegd op 12-11-2019
De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat.
Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token.
De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980. 50 DENIERS.