Hoeve

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 18de eeuw (?), wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, met een notelaar bij de ingang van het erf, en de moestuin ten noordoosten ervan.

Ten noordwesten, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen). Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gecementeerde plint. Gecementeerde zuidoostgevel, met onderkelderde opkamer in de eerste travee; twee aangepaste vensters, een getralied bolkozijn in de opkamer, en een deur. De onderkelderde opkamer loopt door over de zuidwestelijke zijgevel naar de achtergevel (laatste twee traveeën). De achtergevel is gedeeltelijk versteend; twee vensters, een bolkozijn in de opkamer, en een deur. Pannen beschieting der zuidwestelijke zijgevel. Bakstenen parement tegen de noordoostelijke zijgevel.

Ten zuidwesten, stallen en dwarsschuur, waarvan slechts de laatste twee traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen) in stijl- en regelwerk bewaard bleven; het linkse gedeelte is versteend. Het oorspronkelijke gedeelte is voorzien van een schuurpoort en drie staldeurtjes. Aanleunend, open karrenhuis onder lessenaarsdak tegen de noordwestelijke zijgevel. Ten westen, achter het woonhuis, bakhuis van twee traveeën, in leembouw; erachter een recent dienstgebouwtje.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23170 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.