Je kan ook vragen naar de geboorte, sterfdatum of familie van een persoon...
Gesloten hoeve
Gesloten hoeve, naar verluidt van 1830, gelegen aan de straatkant, met moestuin ten zuidoosten, achter het woonhuis, en boomgaard ten noordoosten.
Gebouwen in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, dat door middel van een ijzeren hekje van de straat is afgesloten.
Ten zuidoosten, woonhuis (nok evenwijdig aan straat) van vijf traveeën op een lage bakstenen stoel en een gepikte plint. De erfzijdegevel heeft een onderkelderde opkamer in de laatste travee drie kleine vensters, waarvan een bolkozijn, en een deur. Achtergevel met een beschot van metalen platen; twee bolkozijnen. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de noordoostelijke zijgevel, en koestal in een gelijkaardig, doch ruimer aanbouwsel tegen de zuidwestgevel.
Ten zuidwesten, stal en dwarsschuur van vijf traveeën; laadvenster boven de derde travee; een zolderluik, twee deuren, en een verlaagde(?) schuurpoort. Gedeeltelijk versteende noordwestgevel, met platen beschieting. De noordoostvleugel schijnt sterk aangepast; hij omvat onder meer een stal van twee traveeën (rechts) onder mank zadeldakje, en een bakhuis aan de straatzijde. Ten noordwesten, varkensstal van drie traveeën, met versteende voor- en zijgevel; drie deurtjes waarvan twee gekoppeld.
Bron : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent. Auteurs : Schlusmans, Frieda Datum : 1981
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23171 Geraadpleegd op 12-11-2019
De luipaarden zijn ontsnapt!
Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven.
Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...
Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.