Gemeentehuis van Ordingen

Voormalig gemeentehuis van Ordingen. Alleenstaand dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (kunstleien); eclectische stijl van de tweede helft van de 19de eeuw met gebruik van traditionele en classicistische elementen.

Verankerde baksteenbouw met verwerking van arduin voor de plint en de omlijstingen. Noordelijke voorgevel met verhoogde middentravee uitlopend op een trapgeveltje met rondboogvenster boven een casement met verweerd opschrift; overstekende steekboogfries op kleine kraagstenen. Steekboogvensters in geriemde omlijsting met trapezoïdale sluitsteen met druiplijstje. Gelijksoortige deur. Twee zijtrapgevels, met een steekboogvenster per bouwlaag en rondboogvenstertje in de geveltop.

Haaks op de achtergevel, recent schoolgebouw.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gemeentehuis van Ordingen [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23086 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Belgian Red Devils

Belgian Red Devils

De Fouga aan het werk.
HBVL 1977

Lees: Jean-Pierre SCRUEL, De Rode Duivels en de Belgische acrobatische patrouilles van 1933 tot op heden, Brussel: Grisard, 1979; Vincent PECRIAUX, Butterflies in the skies. Fouga Magister. 30 ans à la Belgian Air Force et dans le monde, 1989.
Kijk: www.fougamagister.be; www.facebook.be/magisteraviation