Pastorietuin van de Sint-Harlindis-en-Relindisparochie

Pastorietuin uit de 19de eeuw en 20ste eeuw, met hek aan de straat.

Fraai smeedijzeren ingangshek tussen vierkante pijlers van blauwe hardsteen, in een omheiningsmuur van grijs- en witgekalkte baksteen met ritmerend, uitspringend spiegelboogmotief en deksteen van blauwe hardsteen. Vierkante spijlen en geaccen­tueerd regelwerk. Dubbele onder-, tussen- en bovenregels met versterkend krulwerk vertrekkend van de middenstijl. Klimmende spijlen met lanspunt.

Gevelstrook en tuinpad van Bocktegels met bloemenborder als in een traditionele moestuin, onder meer afrikaantje (Tagetes spec.), gevuldbloemige rode akelei (Aquilegia vulgaris 'Porto'), guldenroede (Solidago spec.), klokje (Campanula spec.), pioen (Paeonia officinalis), schildersverdriet (Heuchera spec.), vingerhoedskruid (Digitalis purpurea).

Grasveldje met bomenrand, onder meer scherpe hulst met witbont blad (Ilex aquifolium 'Argenteomarginata'), buxus (Buxus sempervirens subsp. sempervirens), Californische schijncipres (Chamaecyparis lawsoniana), en gewone taxus (Taxus baccata).


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2003

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorietuin van de Sint-Harlindis-en-Relindisparochie [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/303484 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras