Herenhuis

Zogenaamd "Kasteeltje van Half Eén". Fraai neoclassicistisch herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen in een tuin. Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen).

Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw op een beschilderde plint; verhoogde begane grond. De muuropeningen der verhoogde begane grond vormen een rondboogarcade onder geprofileerde booglijst, met halfzuilen op geblokte basementen tegen de penanten; aflijnend entablement; herhaling van hetzelfde motief op de lagere tweede bouwlaag: de arcade wordt hier gevormd door telkens twee gekoppelde rondboogvenstertjes tussen pilasters; het rechthoekig middenvenster met balkon is bekroond door een halfrond venster met geprofileerde booglijst; laatst genoemd venster bevindt zich in een gebroken, driehoekig fronton, boven de drie middentraveeën geplaatst, dat op zijn beurt bekroond wordt door een driehoekig fronton met uurwerk en gesmeed ijzeren windvaan. De verzorgde rondboogdeur is voorafgegaan door een steektrap. Interessant houtwerk voor ramen en deur. Tegen de rechter zijgevel, gelijkaardig, doch kleiner gebouwtje van twee traveeën, met gewijzigde benedenverdieping.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/22771 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

"Must see" over Sint-Truidens erfgoed

Een rijke erfgoedstad als Sint-Truiden, tot zowat 1860 de grootste in Limburg, telt heel wat instellingen, kringen en particulieren met een hart voor het lokale erfgoed. Sinds einde jaren 1990 duiken de eerste lokale websites op en sinds begin jaren 2010 biedt het sociale medium Facebook kans om oude foto's of documenten te delen en daarop te reageren. 

Een degelijke gereedschapskist voor de beginnende vorser (of student of studiebureau) lokale geschiedenis biedt de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden  op de website  . Vooral linken naar historische kaarten en publicaties over onze stad. Mét inhoudsopgaven van lokale heemkundige tijdschriften. Bij de Facebookgroepen zijn voor groot Sint-Truiden einde 2019 interessant:

 www.facebook.be/Sint-Truiden:VROEGERenNU (Henri Vanelderen en Dirk Massa)

 www.facebook.be/AbdijSint-Truiden:OraetLabora (Paul Koekenbergh, Ivo Breesch, Luc Renson en Puck Claes, 2015)

 www.facebook.be/SintTruidensErfgoedOverleg (2013)

 www.facebook.be/MINSEvanSintrùin (André Pictoel, 2018)

 www.facebook.be/StratenvanSint-Truiden (André Pitcoel en Fréderic Bay, 2014)

 www.facebook.be/Trudonensia (Rohnny Rekoms, 2018, verkoop)

 www.facebook.be/Sint-TruidenindeGrooteOorlog (Rohnny Rekoms, 2015)

 www.facebook.be/IkwooninSint-Truiden (Veerle Raedschelders, Rudi Appeltants, Ludwig Appeltants e.a.)