Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk

Complex herenhuis met aanhorigheid op L-vormige plattegrond, met ommuurde tuin, gelegen op het hoekpand van Aalst-Drops en Melsterstraat.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder lichtgebogen zadeldak (Vlaamse pannen); oude kern uit de 17de eeuw merkbaar in benedenverdieping; bovenverdieping en bedaking uit de 19de eeuw; thans neoclassicistisch uitzicht. Baksteenbouw (witgekalkt) met sporen van mergelstenen banden en hoekstenen in de noordelijke zijpuntgevel en achtergevel; gebruik van arduin voor deur- en vensteromlijstingen. Oostelijke voorgevel met twee rechthoekige benedenvensters met arduinen boven- en onderdorpel; licht getoogde bovenvensters met strekse bovendorpel en arduinen onderdorpel. Rechthoekige, arduinen deuromlijsting op neuten met zwaar geprofileerde kroonlijst; bordes. Westelijke achtergevel met zelfde venstertypes als voorgevel. Noordelijke zijpuntgevel met schouderstukken en twee halfronde venstertjes met arduinen onderdorpel.

Duiventil tegen de zuidelijke zijgevel, constructie van één travee in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, onder zadeldak (pannen) met lagere nok dan het woonhuis. Haaks op deze duiventil, vakwerkconstructie met bakstenen vullingen, gecementeerd aan de zuidzijde.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23078 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Koningin Astrid, lieveling van het publiek

Verongelukte vorsten herdacht

De Zweedse prinses Astrid (°1909) werd in 1929 gemalin van onze Belgische vorst Leopold III. Ze verloor het leven bij een auto-ongeval in Zwitserland op 29 augustus 1935. De gemeenteraad hernoemde de Tentoonstellingsstraat al eind september in ‘Koningin Astridstraat’. In november 1937 organiseerde een comité van de Nationale Strijdersbond in het stadhuis een tentoonstelling van zandtapijt met de overleden Astrid op haar praalbed, om fondsen te werven voor een gedenkteken. Dat werd in de vorm van een postuum staatsieportret aangeboden aan het stadsbestuur tijdens de augustuskermis van 1939. Door de mobilisatie en de opeisingen ging deze plechtigheid met tentoonstelling verloren in het oorlogsnieuws.

De vermaarde Hasseltse portretschilder Jos Damien en zijn leerlinge-assistente Anne Rutten signeerden het schilderij.

Koningin Astrid wordt levensgroot en ten voeten uit afgebeeld in een paleisdecor en houdt een waaier van struisvogelveren vast. Ze draagt een witte galajurk met korte sleep en nonchalant gedragen losse mouwen. Oorhangers, armband en hanger met kruis tonen een groene smaragdkleur. De stralende vorstin draagt het zogenaamde ‘Diadeem der negen provinciën’. Dit kleinood, een verlovingscadeau van de Belgische bevolking uit februari 1925, bestaat uit een band met Griekse meandermotieven en werd door juwelier Van Bever vervaardigd. In de later herwerkte versie met ruiten zijn de elf briljanten ingewerkt als symbool van de toen negen provincies, plus België met vorstenhuis, plus Belgisch Congo.
In 1934 was in de inkomhal van het stadhuis al een gedenkteken opgericht voor vorst Albert I, na zijn tragisch klimongeval.