Hoeve Waalhof

Gesloten hoeve met kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, aangepast in de tweede helft van de 18de eeuw en 1913 (na brand). Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Ten zuiden, poortgebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Rechthoekige, getraliede vensters in vlakke kalkstenen omlijsting, op de eerste bouwlaag met sluitsteen, en oorspronkelijk beluikt; een klein venstertje met negblokken op de derde bouwlaag. Enkele gedichte steekboogvensters boven de poort. Gedrukte rondboogpoort, ingeschreven in een rechthoekige verankerde omlijsting van kalksteen, afgelijnd met een geprofileerde druiplijst. Houten kozijnraam en halfronde nis van het duifhuis in de achtergevel; naast het duifhuis, gevelsteen: A1638 / A1788. Linker zijgevel voorzien van rechthoekige kalkstenen vensters, met trapezoïdale sluitsteen op de eerste bouwlaag.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op straat) van twee bouwlagen en zes traveeën op een verhoogde begane grond. Erfzijdegevel voorzien van rechthoekige muuropeningen met kalkstenen omlijstingen met trapezoïdale sluitsteen; bordes met dubbele steektrappen voor de deuren. De achtergevel werd volledig aangepast, op twee vensters na.

Ten noorden, aangepaste stallingen met enkele behouden, oorspronkelijke muuropeningen, rechthoekig in een kalkstenen omlijsting. Volledig aangepast stallingengedeelte naast de inrijpoort met een opschrift (?) op de straatgevel: O V W E R X (muurankers). Dubbele dwarsschuur ten oosten, met volledig aangepaste erfzijdegevel. Twee verankerde, kalkstenen korfboogpoorten in de buitengevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Waalhof [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23146 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Een weerwolf in Melveren

Een weerwolf in Melveren

In Melveren , een gehucht van Sint-Truiden, woonde een zekere X. Op zekere dag ging X met zijn vriendin naar de kermis in Kortenbos. Deze man had echter een pact gesloten met de duivel, wat betekende dat hij regelmatig enkele uren als weerwolf moest rondlopen. Omdat X op de kermis plots voelde dat dat moment was aangebroken, zei hij tegen zijn vriendin: "Als je een hond zou tegenkomen, gooi dan deze zakdoek naar zijn muil. Op die manier zal het beest je geen kwaad doen." 

Omdat een weerwolf geen kruis kan oversteken, moet hij de draadjes van de zakdoek één voor één uitrafelen vooraleer hij verder kan. 

Het meisje antwoordde: "Neen, blijf maar bij mij!", waarop haar vriend: "Neen, ik moet dringend even een boodschap doen." 

Toen X weg was, kwam er een lelijke zwarte hond naar het meisje toe. Ze deed onmiddellijk wat haar vriend had gezegd, waarop de hond de zakdoek in stukken scheurde. Een kwartier later kwam X terug. Zijn vriendin vertelde hem dat ze doodsangsten had uitgestaan terwijl hij weg was. Wat verderop ging het tweetal iets drinken in een café. Het meisje bekeek haar vriend eens goed, en riep geschokt: "Jij smeerlap, je bent het zelf geweest, want de vezels van de zakdoek hangen nog tussen je tanden!" 

X zei dat ze het zich maar inbeeldde, maar het meisje wilde hem toch nooit meer zien.


Opgetekend door F. Beckers in 1947.
Bron: volksverhalenbank.be