Hoeve Waalhof

Gesloten hoeve met kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, aangepast in de tweede helft van de 18de eeuw en 1913 (na brand). Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Ten zuiden, poortgebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Rechthoekige, getraliede vensters in vlakke kalkstenen omlijsting, op de eerste bouwlaag met sluitsteen, en oorspronkelijk beluikt; een klein venstertje met negblokken op de derde bouwlaag. Enkele gedichte steekboogvensters boven de poort. Gedrukte rondboogpoort, ingeschreven in een rechthoekige verankerde omlijsting van kalksteen, afgelijnd met een geprofileerde druiplijst. Houten kozijnraam en halfronde nis van het duifhuis in de achtergevel; naast het duifhuis, gevelsteen: A1638 / A1788. Linker zijgevel voorzien van rechthoekige kalkstenen vensters, met trapezoïdale sluitsteen op de eerste bouwlaag.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op straat) van twee bouwlagen en zes traveeën op een verhoogde begane grond. Erfzijdegevel voorzien van rechthoekige muuropeningen met kalkstenen omlijstingen met trapezoïdale sluitsteen; bordes met dubbele steektrappen voor de deuren. De achtergevel werd volledig aangepast, op twee vensters na.

Ten noorden, aangepaste stallingen met enkele behouden, oorspronkelijke muuropeningen, rechthoekig in een kalkstenen omlijsting. Volledig aangepast stallingengedeelte naast de inrijpoort met een opschrift (?) op de straatgevel: O V W E R X (muurankers). Dubbele dwarsschuur ten oosten, met volledig aangepaste erfzijdegevel. Twee verankerde, kalkstenen korfboogpoorten in de buitengevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Waalhof [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23146 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras