Hoeve Coemanswoning

Zogenaamd "Coemanswoning", gesloten hoeve, met kern uit de 16de eeuw (?), gelegen in een bocht van de weg; de hoeve was oorspronkelijk bereikbaar langs een oprit over de Melsterbeek die het verloop van de weg volgde en voor de hoeve stroomde, doch die in oktober 1977 werd verlegd. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een onregelmatig gevormd, gebetonneerd erf.

Ten noorden, recente bakstenen inrijpoort onder zadeldak (Vlaamse pannen), met rechthoekige poort.

Ten noordoosten, fraai woonhuis, waarin de oude kern vrij gaaf bewaard bleef. Hoog huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zeer steil, mank zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); alleen de bovenverdieping bleef in leembouw bewaard: gecementeerd stijl- en regelwerk met lemen vullingen; overstekende verdieping (uitstekende balkkoppen, al dan niet op kraagstukken) ten opzichte van de gecementeerde, bakstenen benedenverdieping. Rechthoekige houten kozijnen, een oorspronkelijk beluikt bolkozijn op de benedenverdieping en een hoge deur met bovenlicht in een rechthoekige houten kozijn met tussendorpel. Witgekalkte en verankerde, bakstenen achtergevel. De bakstenen zuidoostelijke zijgevel is voorzien van gesmeed ijzeren muurankers onder meer S-vormige, de noordwestelijke zijgevel is volledig met klimop begroeid.

Aanleunend tegen de zuidoostgevel, recent bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (golfplaten). Het poortgebouw wordt geflankeerd door lage stallingen in baksteenbouw, waarvan de erfzijdegevels volledig vernieuwd werden. De zuidwestelijke erfzijde wordt ingenomen door recente of vernieuwde dienstgebouwen. Ten zuiden, dwarsschuur van drie traveeën. onder zadeldak (Vlaamse pannen); overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en gedeeltelijk zichtbare, rijke houtconstructie; een schuurpoort en een lage deur.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Coemanswoning [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23150 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.